Kurv
Kurv

Pleje og vedligeholdelse af stofbetræk

Her får du et par tips til at passe på dine møbler med stofbetræk. Så du kan nyde dem i lang tid fremover. 

Møbelbetræk kan normalt ikke vaskes. Vedligeholdelsen er støvsugning og pletrensning, til pletrensning kan du bruge tekstilrens beregnet til pletfjerning. Køb tekstilrens her. 

Det er en god idé at imprægnere stoffet med tekstilimprægnering, så du lettere undgår, at pletter og snavs trænger ned i stoffet.

 Bomuld

  • Bomuld har generelt en god slidstyrke, men påtrykte mønstre er ikke lige så modstandsdygtige over for slid og sollys. Undgå at placere dine møbler med bomuldsbetræk et sted, hvor de får meget direkte sollys.
  • Vær forsigtig med at rense bomuld, da farven kan ændre sig. Er betrækket aftageligt, så se efter vaskeanvisning før vask. Er der ingen anvisning, kan stoffet ikke vaskes. Meget få møbelstoffer tåler vask. 

 

ULD

  • Uld er både smudsafvisende, slidstærkt og elastisk, hvorfor det er et godt valg til møbler. I begyndelsen kan uld godt afgive lidt overskudsfibre fra overfladen - dette kaldes "pilling". Dette har ingen betydning for kvaliteten. 

 

HØR

  • Hør har en rigtig god slidstyrke, men tåler ikke at blive "knækket" og er ret modtageligt over for smuds.
  • Hør tåler ikke kemisk rens, tekstilrens eller imprægnering, og vi anbefaler ikke, at det tørres af med en våd klud, da det kan efterlade gule skjolder.

 Alfatex® og andre syntetiske fibre

  • Materialer som polyester, nylon, polypropylene m.m. er yderst slidstærke og lette at holde.
  • Møbelbetræk med luv, fx velour, skifter tilsyneladende farve, når lyset kommer fra forskellige retninger. Det samme kan ske, hvis luven trykkes ned. Dette er ikke en fejl, men naturligt for stoffet. Uldvelour har en større genrejsningsevne end de fleste syntetiske velourstoffer. Farveændringer er lysfænomener og har ingen betydning for slidstyrken. 

 Microfibre

  • Mikrofibre er også syntetiske fibre
  • Mikrofibre er normalt både slidstærke og lette at holde. Mikrofibre sælges under forskellige navne, fx Alcantara eller Alfatex®, og der findes billige efterligninger. De fleste mikrofibre svækkes i våd tilstand og tåler ikke, at der gnides under pletrensning. Følg vejledningen eller spørg ILVA.