Kurv
Kurv

Byd gæsterne på efterårslækkerier

Reklame
Af: Sofie Andresen, @Sofie_andresen

Drømmer du om at lave en lækker efterårskage, der imponerer gæsterne? Sofie Andresen har udviklet den skønneste opskrift på en lagkage, der forkæler både øjne og smagsløg. Og så pryder den bordet med den yndige opdækning. Få opskriften herunder og lad dig inspirere af Sofies skønne borddækning.

Til ca. 12 personer

Nøddebund

2,5 stuetemperererede æggehvider (ca. 80 g)
120 g sukker
40 g smør
1 knsp. salt
½ tsk. vaniljepulver
1 spsk. mandelmel

Karamelliserede nødder til nøddebunden

125 g sukker
2 spsk vand
50 g hasselnødder
50 g mandler
25 g usaltet pistacie

 Tænd ovnen på 180 grader alm. ovn.

Start med karamelliseringen af nødderne. Kom sukker og vand på en tykbundet pande. Lad sukkeret smelte ved middelvarme. Hak nødderne groft (men ikke alt for groft) og kom dem på panden. Lad dem riste til de er sprøde. Lad dem afkøle på et stykke bagepapir.

Smelt smørret og lad det afkøle.

Pisk æggehviderne stive og tilsæt herefter lidt sukker ad gangen og tilsæt til sidst salt og vaniljepulver. Marengsen er færdigpisket, når den er helt stiv og blank.

Kom de karamelliserede nødder og mandelmel i marengsen og vend forsigtigt med en dejskraber. Vend herefter det afkølede smør i. Kom dejen i en springfrom (20 cm i diameter) og på en rist midt i ovnen i ca. 40 min til den er gylden (bagetid er meget forskellig fra ovn til ovn, så hold øje med din bund).

Lad den afkøle helt på en rist før du befrier den fra formen.

Når bunden er afkølet, kommes den på et fad med en kagering rundt om. Ellers kan du lade den blive i samme springform med bagepapir i bunden og med kageplast rundt i kanten.

Nougatmousse

150 g nougat
2,5 dl fløde
2 ark husblas

Udblød husblas i koldt vand i ca. 20 min. Hak nougaten ud i mindre stykker og kom det op i en skål, der kan tåle varme. Varm fløden op til lige under kogepunktet. Hæld lidt af den varme fløde over nougaten, og rør rundt så nougaten smelter, fortsæt med at hælde lidt i ad gangen. Vrid husblas for vand og tilsæt det i den varme nougatfløde.
Kom husholdningsfilm helt ned så den rører nougatfløden og lad den stå på køl natten over eller minimum 5-6 timer.
Pisk moussen luftig og smør den på kagen med en paletkniv eller lign.

Blåbær-/brombærmousse

200 g brombær
50 g blåbær
1 vaniljestang
1 spsk. rørsukker
2,5 dl fløde
2,5 ark husblas
Saften fra 1 citron

Udblød husblas i koldt vand i ca. 20 min. Skrab vaniljekorn ud af vaniljestangen og bland dem med lidt af sukkeret. Kom alle ingredienserne bortset fra husblas og fløde i en lille kasserolle og kog det op. Giv det en tur med stavblenderen.
Vrid husblas for vand og tilsæt den i den varme puré og lad den køle af. Pisk fløden til letpisket flødeskum. Tilsæt lidt af flødeskummet i puréen og rør godt rundt til en ensartet masse, kom det herefter i det resterende flødeskum og vend forsigtigt. Hæld moussen på kagen og sæt den på køl minimum 5 timer - men gerne natten over.

Hyldeblomst-/citronmousse

1 dl hyldeblomstsaft
Saften fra 1 citron
1,5 dl fløde
1,5 ark husblas

Udblød husblas i koldt vand i ca. 20 min. Varm lidt af hyldeblomstsaften op, vrid husblas for vand og kom det i den varme saft, så det smelter. Hæld det op i den resterende hyldeblomstsaft sammen med citronsaft og lad saften køle af. Pisk fløde til (meget) letpisket skum. Kom lidt flødeskum over i den nu afkølede saft og pisk til en ensartet masse, og kom det så over i den resterende flødeskum og vend forsigtigt med en dejskraber.
Hæld moussen på den kolde kage og lad den stå på køl i 3-4 timer.

Marcipanbånd

375 g marcipan
2 spsk glukose sirup
Ca. 70 gram flormelis
(1 dl. fløde som skal agerre lim)

Ælt alle ingredienserne sammen til du har fået en ensartet marcipan. Lad den hvile på køl i minimum 30 min. Pisk fløden til flødeskum og smør et tyndt lag rundt om kagen. Mål din kages omkreds og højde og rul marcipanbåndet ud derefter.

Pynt

Hornvioler
Skovsyre
Brombær
Figen
Tørret æble
Hvid chokoladeblade
Guld glimmerstøv

God fornøjelse! 

Gå på opdagelse i vores boligunivers