10 bedste tips til at dyrke i krukker

26. jan 2021

Af: Signe Wenneberg

Alle elsker at dyrke i krukker. Det er en af de mest demokratiske havesysler, man kan forestille sig. Man behøver nemlig ikke at være indehaver af en have, for at dyrke i krukker med succes. Alle kan være med.

Man kan dyrke sine planter i krukker på gaden, på taget, på altanen, i en gårdhave, nede i den fælles gård, som man måske deler med mange andre beboere i ejendommene rundt om gården. Sådan har jeg engang haft et par krukker, der var mine, da jeg boede på Indre Nørrebro. Man kan have krukker på taget og i ofte lidt forblæst taghave. Og man kan have krukker i kolonihaven eller i sommerhushaven – krukkerne har her den fordel, at det hurtigt kommer til at se beboet og fint ud, når man ankommer og indretter sig om foråret og det er muligt at plante sådan, at man kan nøjes med at vande i weekenderne. Man skal bare lige tænke sig lidt om. Endelig er der naturligvis fantastiske muligheder for at indrette sig med krukker i de haver, som nogle er så heldige at bebo på fuld tid. De har krukker ”derhjemme” i haven – som kan være en villahave, landhave, rækkehushave eller en anden helårshave, der har den fordel, at man lige hurtigt kan se, om noget mangler vand, og om noget skal flyttes hen i skyggen på en hed forårsdag med skarp sol.

Mine 10 bedste råd

1. Krukkerne: Hvor er de fra? Man kan finde smukke krukker hvor som helst. Brugt eller nye. Jeg har fundet krukker i byggemarkeder, på loppemarkeder, i supermarkeder og i boligbutikker. Det vigtige er, at der er hul i bunden af krukkerne. Og at du varierer lidt. Jeg kan godt lide, at det hele ikke bliver alt for pænt (og alt for dyrt). Så jeg har ofte mixet lidt gratis metaldåser og gratis vinkasser ind mellem krukkerne. Man kan plante i alt, der kan indeholde noget. Deraf betegnelsen på engelsk ”container gardening”. At dyrke noget i noget, der kan indeholde noget. Det skal ikke være mere kompliceret end det.

2. Jorden: Det er meget vigtigt, at man planter sine fine blomster og spiselige afgrøder i jord, der har en masse at byde på. Man må ikke – selv om jeg godt kender fristelsen – plante nye planter i gammel udtjent pottejord. Man skal købe ny god pottejord. Man kan tage jorden i hænderne. Kigge på det. Det skal være mørkt, chokoladebrunt, gerne med lidt lerkugler i. Så er det rigtig fin pottejord. Det må ikke være snasket og vådt og tungt. Så dør planterne.

3. Kompost: Man kan blande lidt kompost eller lidt champost i sin pottejord eller blande med havejord. Man skal tænke over, om planterne har noget at leve af og om jorden lægger sig let om rødderne på planterne.

4. Bunden: Man ”dræner” altid sine potter med småsten og gamle potteskår. Nogle bruger leca-kugler, det er der ingen grund til – og her tænker jeg på bæredygtighed og unødvendigt forbrug. Men man skal have noget let materiale i bunden, som på en fin måde leder vand væk. Det gør gamle potteskår som genbruges på denne måde. Det er derfor, man aldrig smider potteskår væk, de har et formål, når nye krukker skal tilplantes.

5. Planter fra frø: Det er helt frem til juni muligt at lave sine egne planter selv. Fra frø. Så bliver det meget billigt, at have planter i krukker. Man kan forspire planter indendørs/i drivhus. Og man kan så direkte i de store potter udendørs. Hvis det er koldt, kan man lægge lidt fiberdug eller gennemsigtigt plast over krukken. Husk at spirer ikke må tørre ud.

6. Planter fra planteskole: Det er dejligt at være med til at støtte danske gartnere og hente planter på planteskolerne. Man kan få økologiske planter og man kan se på mærket på planten, om den er dansk. Der er mange fordele ved lokale planter. De klarer generelt vores klima bedre end dem, der er kørt hertil fra Sydeuropa.

7. Spiselige planter: Der er ikke noget bedre end at have noget spiseligt i krukker. Sørg for at du har alle dine egne personlige favoritter til madlavning/kager/drinks lige ved hånden i krukker. Det kan være store planter som kartofler eller rabarber eller en bærbusk. Det kan være krydderurter som timian, rosmarin, citronmelisse, mynte, salvie, persille, purløg. Eller noget helt andet. Det kan også være spiselige blomster – hvoraf de spiselige hornvioler og stedmoderblomster har den fordel, at de er det første, man planter i krukker om foråret, fordi de kan tåle frost.

8. Roser: Bliver du også fristet og kommer til at købe roser i potte på planteskoler og i supermarkeder. Nogle af de bedste roser, jeg har købt i min tid, har jeg købt i lavprissupermarkeder på slagtilbud. Hvis man kommer hjem med sådan en rose – om den er impulskøb eller en længe planlagt investering fra en fin rosenavler – så hav rosen i en krukke det første år. Sådan kan man bedst passe den og hærde den til det videre liv i haven.

9. Placering: Tag højde for lysforhold. Sørg for at planter, der elsker halvskygge, får det de ønsker sig og ikke blive brændt af i fuld sol. Placer dine krukker tæt, hvis du har muligheden, sådan holder de på fugten hos hinanden – både i en have og på en altan.

10. Vanding: Sørg altid for at der er hul i bunden af krukkerne/kasserne. Lav gerne selv huller med en boremaskine. Men skal du væk på ferie eller weekend, så tænk over, om du kan holde dine planter fugtige ved at stille dem i et udendørs kar, en murerspand eller om du kan sætte gamle flasker fyldt med vand ”på hovedet” ned i krukkens jord. Så siver vandet langsomt, mens du er væk. Potter har mange fordele og den eneste ulempe er, at der skal vandes ganske ofte. Dette kan man se meget positivt på, ved at gøre det til en meditativ daglig syssel.

Udvalgte krukker til haven

{{ctrl.translation.siteSearchShowing}} {{ctrl.slideIndex + 1}} {{ctrl.translation.siteSearchOf}} {{ctrl.slideCount}}

Læs mere sommerhusbegejstring på Instagram @Signewenneberg- se#signessommerhushave

Kom godt i gang med din egen have

Se udvalget af

Krukker og urtepotter

Få inspiration til din have

Læs mere

inspiration fra Signe Wenneberg