Fridage i haven

20. maj 2021

Af: Signe Wenneberg

Sommeren i Danmark byder ofte både på sol, regn, slud, blæst, varme, kulde og lyse aftener – sommer i Danmark er lunefuldt – men byder også altid på fridage, som kan bruges i haven.

Hvad er det vigtigste, at gøre i haven, når du endelig har fri? Mit bud er som altid: Det vigtigste er at gøre ingenting.

I de senere år er det blevet meget moderne at gøre ingenting. Nogle kalder det at være ”vild med vilje”, andre taler om biodiversitet og om ”at lade naturen råde”. Mens dem, der er mere ”ordensaktivistiske”, synes at det bliver noget rod med ukrudt og gule mælkebøtter, der ikke fjernes. Og sandheden er, at jeg heller ikke selv gør ingenting i haven. For biodiversitet er skønt – og handler jo netop om diversitet – og om at der er plads til mange forskellige arter i haven. Men jeg synes nu, at det er meget rart, at haven ikke gror til i enten snerler, kvikgræs, mælkebøtter, skvalderkål eller efeu. Eller hvad der nu forsøger at tage over, må lige holdes lidt tilbage, så vi får glæde af mange blomstrende og duftende planter. Så bliver sommerfugle og insekter også mægtig glade. Søg eventuelt på ”insektvenlige blomster” på nettet. Kig på hvad sommerfugle efterspørger og lad mig her minde om, at sommerfugle har brug for brændenælder i et hjørne af haven - det er dem, de lever af. Så det er noget dejligt ukrudt, vi har god grund til at lade stå i biodiversitetens navn.

Når vi bruger feriedage i haven, på andet end ingenting – så kan vi plante lidt. Der er altid plads til et bed med blomster. Og blomster – de blivende blomster kaldes stauder – er meget nemmere at have med at gøre end en græsplæne, der skal slås. I tilgift får vi mulighed for at plukke vores egne blomsterbuketter senere på sommeren, når vi skal holde ferie i haven. Blomsterbuketter – der er økologiske, lokalt producerede og uden transport fra hverken Holland eller Kenya, hvor blomster ofte importeres fra med et stort CO2-fodspor til følge. Vi kan hente vores egne klimavenlige blomster lige ude i haven, hvis vi bruger et par fridage på at plante i foråret.

3 tips fra Signe

Hvordan planter man blomster i haven, så der er held med dem?

1. Man begynder altid med jorden. Alt godt kommer fra god jord. Man skal fjerne gammel græspæne/mos/ukrudt – og her er det godt, at kværne gamle rødder på en solskinsdag, hvor de vil dø af tørke og varme, når de ligger åbent på jorden.

2. Så kan man se om man se om man kan hente noget gratis kompost på genbrugspladsen og forbedre jorden med. Spørg på genbrugspladsen om blandingsforholdet med jord – i gamle dage var kompostjorden meget ”stærk”. Det er ændret de fleste steder. Desuden: Hvis man er meget heldig har man også velomsat kompost i egen have – eller kan påbegynde en kompostbunke (til grønt affald) i et hjørne af haven, der bliver god brug for komposten senere.

3. Og så er der klar til at plante. Stauder kan ”aldrig sættes for dybt” siger gartnerne. Det er godt at have i baghovedet. Efter plantning skal der vandes. Også selvom der er let regn. Og nu kan vi vente på mirakler. Når man har blomster i sin have, så ved man, at miraklernes tid ikke er forbi.

Hyggelige haveprojekter

Feriedage kan naturligvis også bruges på at anlægge køkkenhave – men her er det meget vigtigt at overveje, om du er hjemme i en senere ferieperiode, hvor de skal vandes og høstes. Denne fejl begår mange, så tænk over det, især i disse tider, hvor vi ikke rigtig ved med planlægning af ferie. Blomster er mere hårdføre og kan bedre være ”alene hjemme” i ferien.

Feriedage kan også bruges på nyttige små-byggerier. Måske et insekthotel, et insekthegn, legehus, hønsehus, hønseindhegning, drivhus, en terrasse, sætte gynger op, bygge et lille plankeværk? Jeg elsker byggeprojekter – og når noget bygges robust, har man jo glæde af sådan et lille ferieprojekt i mange år fremover.

Men man kan selvfølgelig også smide sig i havemøblerne med en god bog og et glas limonade? Eller lave ingenting, når nu der er fridage og feriedage i haven.

Indret din have

{{ctrl.translation.siteSearchShowing}} {{ctrl.slideIndex + 1}} {{ctrl.translation.siteSearchOf}} {{ctrl.slideCount}}

Få mere inspiration til haven

Se udvalget af

møbler og tilbehør til haven

Få flere tips og gode råd fra

Signe Wenneberg

Læs sommerens

Havekatalog her