Indret dit uderum

02. mar 2021

Af: Signe Wenneberg

For nogle år siden skrev jeg en bog, som hed Altanen – din have i højden. Mens jeg skrev bogen, opdagede jeg, at altanmenneskene er folkefærd, der elsker udendørsliv og planter og hygge – men de sidder ikke alle sammen og sukker efter at få en stor have. Jeg mødte mange, der var ganske tilfredse med terrasse- og altan-livet. Og dermed med muligheden for at kunne drikke morgenkaffen udendørs – uden at have alle de forpligtelser, der unægtelig følger med at have en have. Lige meget hvor vild, man forsøger at gøre sin have, så er der stadig brug for vanding, når der er tørke (som der har været dette forår), og der er brug for at holde brændenælder, tidsler og mælkebøtter i skak. Hvis man har et mindre uderum – en terrasse eller altan eller lille gårdhave – så har man fred for de tidskrævende have-projekter og man kan i stedet nøjes med at fokusere på det, der giver udendørslivet mest værdi.

Signes bedste råd til at indrette et indbydende uderum

Sørg for at din altan eller terrasse giver mulighed for at sidde ned. Indlysende tænker du måske? Men efter et langt liv med have og den slags som stofområde ved jeg, at der findes masser af terrasser og altaner, som ikke er indrettet til ophold. Overhovedet. Enten fordi de er fuldkommen overfyldte med skrammel og ølkasser. Eller fordi de er fuldkommen overfyldte med planter og potter, så der ikke er plads til hverken en stol eller en kop te. Eller fordi altanen eller terrassen er tom – og kun venter på, at nogen skal indrette.

Når du indretter, så sørg for at der er minimum en god stol til dig selv og et bord, til at indtage morgenmad, frokost eller aftensmad. På en lille altan kan det være et klapbord. Det giver så meget livskvalitet, at kunne gå udendørs og nyde en solstråle og lidt luft.

Hvis der er plads, så sørg for, at have et bord og nogle stole/bænke, så I er flere der kan spise sammen udendørs. Sørg for at altankasser vender udad – hvis det er tilladt – sådan at de ikke fylder for meget.

Tænk på ”vertikal have” – lad alt gro i højden. Bønner, tomater, ærteblomster, tallerkensmækker og blåregn er nogle af mine yndlings balkon- og terrasseplanter.

Lad ikke mangel på plads forhindre dig i at dyrke noget spiseligt. I det mindste kan du altid dyrke krydderurter til husbehov: Timian, rosmarin og mynte kan overleve hele året rundt. Altan er sjovt at have lidt af om sommeren.

Tænk bæredygtighed ind – også selv om der ikke er meget plads. Man kan stadig genanvende kaffe- og tegrums, selv om man ikke nødvendigvis har en kompost (læg det bare øverst i potterne som jordforbedring). Sørg for at der er varieret blomsterliv til de bestøvere (insekter) vi har brug for i byer og på land. Lad være med at bruge gift (heller ikke mellem terrassefliser) og heller ikke selv om der er myrer (brug kaffegrums i stedet). Vand gerne med regnvand, som kan opsamles selv på den mindste altan.

Sørg for at have mange krukker og potter med planter, der kan holde til det vejrforhold, som din altan eller terrasse tilbyder. Der er stor forskel på hvad der kan gro mod syd, øst, nord og vest. Spørg dig godt for på planteskolen. Læg mærke til hvad der gror godt hos naboer med grønne fingre.

Overvej at lave et afskærmende bed med græsser, hvis du har en altan eller terrasse – eller en stuelejlighed med udgang. Græsserne er smukke det meste af året og kræver et minimum af pasning. Og fugle elsker at stjæle et strå til reden.

Læs mere sommerhusbegejstring på Instagram @Signewenneberg- se#signessommerhushave

Dine nye havefavoritter

{{ctrl.translation.siteSearchShowing}} {{ctrl.slideIndex + 1}} {{ctrl.translation.siteSearchOf}} {{ctrl.slideCount}}

Gør dit uderum til en drøm

Se udvalget af

Krukker og urtepotter

Få flere tips og gode råd fra

Signe Wenneberg

Læs sommerens

Havekatalog her