Plads til fester og gæster i haven

07. maj 2020

Af: Signe Wenneberg

Det ser ud til, at vi alle sammen kommer til at holde ferie i Danmark til sommer – og jeg er en af dem, der glæder mig! Jeg har holdt hver eneste sommerferie i Danmark de seneste mange år. Jeg er så bange for at gå glip af Danmarks Flora uge for uge. Og jeg elsker at være i sommerhus, hygge i haven og have lidt gæster.

I år bliver det en fest, fordi jeg gætter på at alle har lyst til at mødes efter et alt for ikke-socialt forår. Og alle kan komme, når man inviterer, fordi alle er hjemme. Det kommer naturligvis til at blive lidt anderledes – fordi vi stadig er nødt til at holde afstand, spritte af, vaske hænder, tage hensyn og så videre. Men det kommer også til at blive sådan, at de bedste – og mest sundhedsmæssigt forsvarlige – sammenkomster vil finde sted i haverne rundt omkring. Fordi der er frisk luft. Og efter min mening er sammenkomster i haver det hyggeligste i hele verden. Så det bliver en god sommer. Her kommer mine bedste tip til fester og gæster i haven. Baseret på mange års erfaring som vært – men også på en baggrund i restaurationsbranchen.

// Lad være med at tro, at det hele skal være meget dyrt og meget fint. Jeg havde 24 personer til tarteletter og nye kartofler i haven til en sommerfest, og det var en fest. To kyllinger strakte fint til alle. Man behøver ikke tre retter mad. Lav en masse fade med dejlige salater og noget bagt brød, der kan få det meste mad til at strække langt på budget. Gå efter gamle danske desserter, som overhovedet ikke er dyre. Rabarbergrød har mange glemt, og det koster ingenting at lave – og er så lækkert med fløde.

// Lad gerne gæsterne hjælpe med at lave maden. Lad eventuelt et hold komme før de andre.

// Hav altid noget klar som velkomst til gæster. Man føler sig mest velkommen som gæst, hvis der er noget klar. Det kan bare være en bakke med postevand og mynte i alle glas og kander. Det koster ingenting, men gæsterne føler sig velkomne.

// Et simpelt trick: Læg hvid dug på bordet i haven og brug gerne de gamle hvide stofservietter til alle. Det koster intet og ser virkelig ud af noget. Det hele vaskes efterfølgende og hænges i solen, hvor det er tørt på et øjeblik.

// Borddækning: Køb ikke papir og plast-pynt – naturen har den fineste pynt til bordet. Pluk en buket blomster fra haven eller fra hegn omkring, det er gratis og repræsenterer årstiden. Læg en lille blomst på hver tallerken – ovenpå servietten. Læg blomster eller efeuranker på bordet.

// Server altid noget ikke-alkoholisk i samme smukke servering som de drinks, der er med promiller. Det er en kæmpe kæphest for mig – også som gammel bartender – at dem, der af en eller anden god grund ikke drikker alkohol skal have en lige så fin servering som andre, der evt. får en fin cocktail med spiselige blomster fra havens træer.

// Vær klimabevidst på havebordet: Brug ikke carbon-foot-print på vand og sodavand i plastikflasker. Server dejlig dansk postevand med mynte/timian/citronmelisse i genopfyldelige kander og flasker. Kig på etiketter på vin og spiritus: Kommer det fra Danmark og Europa? Lad os blive på eget kontinent.

// Hold sæsonerne og server lokale råvarer. Hvad gror henne om hjørnet og ude i køkkenhaven og på naboens mark? Spis det. Spis ikke noget, der er fløjet ind. Gå efter jordbær i overflod i juni. Tomater i overflod i august.

// Inden gæsterne kommer: Sørg for at der er sat lanterner op i træerne, som enten tænder selv (solceller) eller tændes nemt med en lighter. Det er så hyggeligt når mørket falder på.

// Hav en kurv med tæpper og sweatre klar til gæsterne, så I kan blive ved med at sidde ude, selv når duggen falder.

Se mere på www.signewenneberg.dk / Instagram @signewenneberg

GOD SOMMER I HAVEN

Det bedste til din sommerfest

{{ctrl.translation.siteSearchShowing}} {{ctrl.slideIndex + 1}} {{ctrl.translation.siteSearchOf}} {{ctrl.slideCount}}
{{ctrl.translation.siteSearchShowing}} {{ctrl.slideIndex + 1}} {{ctrl.translation.siteSearchOf}} {{ctrl.slideCount}}

Inspiration til din sommerhave

Se udvalget af

møbler og tilbehør til haven

Få flere tips og gode råd fra

Signe Wenneberg

Læs sommerens

Havekatalog her