Sådan bliver din have mere bæredygtig

02. mar 2021

Af: Signe Wenneberg

Bæredygtighed handler om at tænke flere generationer frem i alt, hvad vi gør. Kan det bære? Er det bæredygtigt for de næste? Mange af os er så heldige, at vi har fået ansvaret for en lille bitte del af jordklodens mange jordlodder. Vi skal passe så godt på vores jord, som vi overhovedet kan og fylde vores kvadratmeter med dyr, planter, blomster, biodiversitet og jordforbedring. Sådan at jorden er mere frugtbar til de næste, som overtager efter os. For tænk, hvis alle gjorde sig umage med at sørge for, at jorden blev mere frugtbar til de næste?

8 ting du kan gøre for at sikre mere bæredygtighed i haven

VAND
Saml regnvand. Sådan sørger du for, at du ikke skal vande med rent drikkevand fra haveslangen.

TRÆER
Sørger du for at plante så mange træer, som du overhovedet kan i din levetid? Jordkloden og klimakrisen har brug for flere træer. Og hvis alle mennesker plantede træer, ville alt være bedre. Sørg også for at forhindre træfældning. Sørg for at modsætte dig, at store træer fældes, hvor du kan. Hvis du kan vælge, så vælg frugttræer, som både får blomster og frugt hvert år. Det vil sige, at du planter mad til næste generation.

AFFALD
Kør ikke noget væk. Der er ikke affald i haven. For alting er en ressource og skal blive på grunden (undtagen plastik). Ukrudt er en ressource, når det er tørret i solen, er det klar til kompost/jordforbedring (fjern frø). Grene kan lægges i insekthegn/insekthoteller. Jord kan blive til en bakke. Bunker af haveaffald er gode gemmesteder for fugle, pindsvin og insekter og kan ikke undværes i en bæredygtig have med biodiversitet. Græs og hønsemøg er den bedste gødning i haven. Og der bør naturligvis være en kompostbunke/-kasse i enhver have.

JORD
Tænk jorden som en cyklus. Jorden skal hvile, tilføres næring, tilføres jordforbedring. Orme og smådyr skal have lov til at arbejde sig gennem visne blade og formuldede træstykker. Og så kan jorden give, og vi kan høste, og jorden kan hvile igen. Vi er nødt til at give jorden noget (kompost og jordforbedring) for at noget fra jorden.

GIFT
Det er aldrig en god ide at bruge gift i haven. Gift er giftigt. Gift går i grundvandet. Gift bliver et problem for næste generation.

SPIS DIN HAVE
Der findes ikke noget mere bæredygtigt end at spise mad, der har groet lige udenfor køkkendøren. Der er nul transport og vi kender oprindelsen af vores mad. Intet slår varme tomater fra drivhuset (eller friland), æg fra hønsegården og salat fra køkkenhaven (eller højbedet). Plus egne krydderurter året rundt.

VILD
Sørg for at haven er vild. Lad de vilde blomster gro til glæde for frugtbarheden. Jo mere vildskab i haven – jo mere naturlig er haven - og jo bedre vil dyrelivet trives.

LIV
Bæredygtighed er også, at haven er et dejligt sted at opholde sig for mennesker. Et sted hvor vi kan få jordforbindelse og hygge. Haven bør være en stressfri zone, hvor vi kan gå ud efter en hård dag og sætte os i en liggestol og få gratis lysterapi og fuglefløjt. Haven kan også ses som et gratis motionsrum og man klarer tankerne i hovedet så fint, mens man bruger sin krop til at arbejde i haven. Frem for alt andet bør den bæredygtige have være et sted, hvor vi kan HYGGE os. Alt for mange haver inviterer ikke til selskab og langbordsmiddage. Efter min mening er det at spise dejlige grønne måltider udendørs det vigtigste at indrette haven til. Sørg for at der er et godt spisebord i haven.

Læs mere sommerhusbegejstring på Instagram @Signewenneberg- se#signessommerhushave

Favoritkrukker til haven

{{ctrl.translation.siteSearchShowing}} {{ctrl.slideIndex + 1}} {{ctrl.translation.siteSearchOf}} {{ctrl.slideCount}}

Indret din have med plads til liv

Se udvalget af

Krukker og urtepotter

Få inspiration til din have

Læs sommerens

Havekatalog her