Tag børnene med i haven

02. feb 2021

Af: Signe Wenneberg

Ankomsten af babyer og børn giver ofte anledning til rokader på boligmarkedet, hvor unge forældre finder på at flytte fra lejlighed til have. For nu skal barnevognen kunne stå under et blomstrende æbletræ. Nu skal den lille kunne lege i en sandkasse i flimreskyggen under et kastanjetræ. Og nu skal børnene kunne lege og komme på græs. Min egen vej fra lejlighed på 2.sal på Nørrebro i København til hus og have var den samme.

Min store dreng var blevet 4 år, og min lille var nyfødt, da vi endelig fik vores egen første have. Jeg havde boet i byen i mange år – men kom stadig meget ”hjemme på landet”, hvor jeg kommer fra og trak på erfaringerne derfra, da vi anlagde ”Den første have” - som også blev titlen på min første havebog. Siden skrev jeg mange flere – også nogle med fokus på børn i haven.

Her kommer det vigtigste du skal huske, hvis du indretter en have til børn:

Haven bliver dine børns vigtigste legeplads og læringsrum i løbet af deres barndom, sørg for at den indeholder muligheder for at stifte bekendtskab med alt det, som sunde mennesker skal vide noget om: Ild, jord, luft, vand og tyngdekraft. Foruden: Dyr og dyrkning. Mad og cirkulær økonomi.

Lad dine børn have dyr i haven. Jeg kan ikke anbefale kaniner, man bliver så ked af deres kedsomhed og af, at de er lukket inde i et lille bur. Jeg kan på det varmeste anbefale høns, der kan leve som det er tiltænkt i haver, fordi de er flokdyr, der holder sig på små territorier, og man kan håndfodre dem. Desuden giver de mening. De spiser rester og kvitterer med friske morgenæg (og gødning til køkkenhaven). Det er meningsfuldt! Og den bedste måde at lære om cirkulær økonomi jeg kender til.

Lad dine børn dyrke køkkenhave sammen med dig. Køkkenhaver skal ligge i sol og lidt blæst. De skal tildeles havens bedste plads. Man kan dyrke i kasser, for at gøre det nemt og ”grave-frit”. Og man skal sørge for, at der er rigtig god jord – med tilsat kompost og husdyrgødning. At dyrke en lille smule grøntsager lærer børn om, at mad ikke kommer fra supermarkeder. Mad kommer fra jorden. Og derfor skal vi respektere jorden, passe på jorden, lære jorden at kende. For jorden er vores liv.

Drivhus i haven er en glæde for voksne – men også for børn. Det tænker man ikke lige over. Men drivhuse er et vidunderligt sted at tage en lur eller at lege udendørs, når der er slud og regn.

Sørg for at der er stor variation i planter i haven. Hvis du ikke selv kender planterne, kan du heller ikke lære børnene om planter, og så stopper vores viden om ”flora danica” og om almindelig botanik til husbehov med vores generationer. Lær et par planter at kende hver uge. Sammen med børn. Og smag på de dejlige navne, mange blomster har: Smørblomst, forglemmigej, kodriver…

Lær om de mest almindelige giftige planter, så du kan fjerne dem fra småbørn, der tager alt i munden. Jeg har skrevet om dem i flere af mine bøger og på min blog.

Gør ikke haven kedelig: Rigtig mange nye haveejere kaster sig over haven med ildhu, motorsave og trailere. Det er det farligste, der kan ske for en gammel tilgroet have. Krat har en meget fin funktion for børn: De er gemmesteder og huler. Træer er vidunderlige til at skabe skygge for sart børnehud og til at klatre i senere. De kan ikke sådan lige genskabes, når børn bliver større og vil klatre. Bunker af gammelt haveaffald og jord er levesteder for pindsvind, tudser, bier, insekter og sommerfugle. Græs er sådan set kedeligt – man behøver ikke rydde op for at skabe en græsplæne til børn. De gider den ikke. De gider rod og krat og træer og liv og mudder og vand i gamle nedgravede badekar og kriblekrable og noget, de kan undersøge nærmere.

Tænk dig godt om før du investerer i legetøj til haven. En varieret have har så meget at tilbyde i sig selv. Og mudderkøkken, regnorme, huller og regnvand er virkelig god underholdning. Trampolinen har bestemt en god funktion, men er grim, så gem den lidt væk. Gerne afskærmet af buske, der kan være gode at falde ned i, bedre end hårde tørre græsplæner. Gynger kan hænge i træer. En hytte i en trætop er mange børns drøm om et ”eget sted” i haven. Så skal der være en investering i leg i haven, så er en hytte alle pengene værd (materialer og arbejdsløn). Sørg for at børnene, ligesom voksne, kan bruge haven til: Anti-stress, fordybelse og til bare at være, uden at skulle noget bestemt i et bestemt tidsrum.

Læs mere sommerhusbegejstring på Instagram @Signewenneberg- se#signessommerhushave

Alt det bedste til dit uderum

{{ctrl.translation.siteSearchShowing}} {{ctrl.slideIndex + 1}} {{ctrl.translation.siteSearchOf}} {{ctrl.slideCount}}

Indret din egen have med plads til børnene

Se udvalget af

møbler og tilbehør til haven

Få flere tips og gode råd fra

Signe Wenneberg

Læs sommerens

Havekatalog her