En lampe skal ikke blot levere et godt og formålstjenligt lys. Den må også gerne være en fryd for øjet. Men hvordan vælger man belysning, der både pynter og gavner?

I denne guide giver vi dig en række gode generelle råd, som gør det nemmere at vælge de rigtige lamper og indrette boligens centrale rum med lys.

Kvalitet og garanti

Hos ILVA har vi høje krav til kvaliteten af vores produkter. Alle vores lamper, skærme og lyskilder er testede og underlagt en streng kontrol, som vi udfører i samarbejde med vores leverandører på produktionsstedet.

Du får 5 års garanti på alle lamper, skærme og lyskilder, som du køber i ILVA. Garantien gælder alle produkter i vores sortiment.

Lys i køkken-alrum og spisestuen

Køkkenet er hjemmets samlingspunkt. Der er her måltiderne forberedes og nydes i godt selskab. Mange af dagligdagens gøremål og aktiviteter udspiller sig her – og det stiller det særlige krav til rummets belysning.

Kig på, hvor de primære funktioner som vask, komfur og arbejdsbord er placeret, og indret belysningen efter det. Det skal være et behageligt sted at opholde sig, med direkte lys, så du kan se, hvad du laver.

Ved spisebordet skal belysningen være fleksibel og lyse hele bordet jævnt op, uanset om man er mange eller få ved bordet. Når spisebordet bruges som arbejdsbord eller lektieplads, er det vigtigt at give hele bordet lys, så der ikke bliver kamp om pladsen på midten.


Særligt om vinteren, er det rart, at rummet er lyst godt op, så der ikke opstå små øer af lys, adskilt af mørke. Miks derfor det nedadrettede lys med lamper og skærme, der lyser hele rummet op.

Lys i børneværelset

En god belysning af børneværelset tager højde for barnets alder og behov.

Børneværelset skal have god overordnet belysning, så der både kan pusles og leges. Kombinér med lamper, der placeres i lavere højde, som kan skabe hygge og varme. Mindre børn føler sig trygge med et svagt lys tændt, når de skal sove. Kig på alle boligens rum i børnehøjde. Blænder lamperne i gangen, over sofabordet eller ved spisebordet?

Til større børn er der brug for gode væghængte lamper, der kan bruges som lege- eller læselys på gulvet og i hyggekrogen. Og en skrivebordslampe med et godt direkte lys, er uundværlig når der skal læses lektier eller arbejdes ved computeren.

Lys i soveværelset

I soveværelset er det godt med en god jævn rumbelysning, gerne med en god farvegengivelse, hvis du har tøj og spejl i soveværelset. Vælg for eksempel lofts- og sidelamper med skærme af stof, der kaster lys ud i hele rummet.
Ved garderobeskabet, er det en god idé at anvende spots, som kan tilkøbes eller er integrerede i skabet fra starten.
Læser du i sengen? Et godt lys med en præcis lyskegle, er guld værd. Læselampen skal helst være lukket eller kunne drejes, så den ikke generer partneren i den anden side.

Lys i arbejdsværelset og kontoret

Det er mere og mere udbredt at arbejde hjemme og om aftenen. Derfor er der brug for et godt lys ved bordet, så man kan arbejde koncentreret. Sørg for en god områdebelysning, der gør at hele skrivebordet er lyst op. Vælg for eksempel en af de mange smukke bordlamper, der både er funktionelle og giver rummet karakter.

Kombinér områdebelysningen med en skrivebordslampe, der kan vinkles i forhold til skiftende arbejdsstillinger og levere et mere koncentreret lys, der er behageligt læse ved. Tænk på hele rummet, når du placerer lamperne. Er skrivebordet en oplyst ø, i et hav af mørke? Du får det mest behagelige arbejdsmiljø, når der lys i hele rummet.

Lys i entré og bryggers

Entréen og bryggerset er ofte det første du ser, når du træder ind i boligen. Det er samtidig steder, som rummer mange funktioner i form af både opbevaring, påklædning – og hvis det drejer sig om bryggerset også tøjvask og køkkenarbejde.

Skab en god overordnet rumbelysning ved hjælp af en pendel eller spots. Specielt i bryggerset er det rart at have et godt lys at arbejde ved. I entréen kan en pendel kombineres med en mere hyggelig og intim belysning. Overvej at bruge væghængte lamper, der både pynter og er pladsbesparende.