Gode råd til vedligeholdelse af dine madrasser

Madrasser kræver ikke megen vedligeholdelse; det gælder alle typer. Men som med polstermøbler sker der en vis "sætning" i materialet – dette har ingen indvirkning på støtte- og bæreevne i øvrigt. Sætning kan modvirkes ved, at man vender sin madras ofte. Der skal byttes om på hoved- og fodende, og hvis det er muligt også på for- og bagside.

Boxmadrasser har løs topmadras, og denne bør også vendes. Mange topmadrasser tåler ikke vask. Se efter vaskemærke eller spørg ILVA. Bruges der stræklagen over madrassen, skal topmadrassen ligge ovenpå stræklagenet. Topmadrassen dækkes med det almindelige lagen. Kommer topmadrassen direkte ovenpå boxmadrassen med stræklagenet over begge, kan der opstå stort slid.

Madrasser skal støvsuges, og pletter kan fjernes, hvis polsteret kan tåle rensemidlet, der i mange tilfælde kan være rent, demineraliseret vand.

Det er vigtigt, at madrassen er ventileret. Der skal ikke blot luftes ud flere gange dagligt, men madrassen må ikke ligge på et kompakt underlag, hvor fugten ikke kan slippe ud. Masonitplade o.lign. under madrassen kan forårsage fugtskader, der ses som mørke skjolder af mug eller skimmel.

Jo mere kompakt madrassen er, jo mere er udluftning påkrævet. Skum og latex er gode materialer med fin komfort, men de kræver god ventilation i rummet.

Særligt om elevationssenge

Mange madrasser lægges i senge med elevationsbunde. Disse kan hæves og indstilles manuelt eller elektrisk. Madrassen skal være konstrueret til dette formål. Når madrasser skal kunne hæves uafhængigt af hinanden i dobbeltsenge, er det nødvendigt med lidt "luft" imellem. Madrasserne vil i så fald ikke kunne ligge helt tæt sammen.

Vær opmærksom på, at nogle bunde ikke tåler, at man sidder på hjørnerne, når de er hævet. Spørg ILVA, hvad din elevationsbund kan tåle.

Se alle elevationssenge her

Futon madrasser

Madrasserne er lavet efter japansk forbillede og velegnet til både senge og sovesofaer. Madrasserne fås med aftageligt eller fast betræk. Selv om der er lynlås på madrassen, er det ikke ensbetydende med, at betrækket er aftageligt. Vær opmærksom på, at bomulden kan sætte sig fast i lynlåsen på alle futoner.

Futonmadrasser kan ikke vaskes, men har godt af at blive "banket", rystet og rullet sammen ca. 1 gang om måneden. Ved pletrensning bruges en hårdt opvredet klud. Skån madrassen ved at købe aftagelige betræk, der kan renses.

Fjedre

Bonell fjedre

En stærk og fast spiralfjeder med god affjedring og lang holdbarhed. Timeglasformet fjeder, der står side om side og er forbundet med stålspiraler.

Bonellfjedre giver en begrænset støtte og er relativt hård. Bruges primært i underkernen på boxmadrasser

LFK fjedre

Stort antal åbne fjedre i cylindrisk form, der følger kroppens bevægelser og giver god støtte. Tyndere madrasser med lang holdbarhed.

Multipocket fjedre

Fjedre indsvejset i små poser af nålefilt, som skaber en meget fast affjedring og høj bæreevne. Madrassen tilpasser sig med stor nøjagtighed og giver din krop optimal støtte og fremragende komfort.

Pocket fjedre

Næsten samme egenskaber som Multi Pocket fjedre, men med medium affjedring.

High/Low fjedre

Markedets mest avancerede fjedresystem med henholdsvis lave og høje fjedre. Fjedresystemet giver en fantastisk komfort og støtte, da den lave fjeder træder til, når belastningen øges.
Fås med 2 fastheder.

Topmadrasser

Polyetherskum

God skumkvalitet til at aflede fugt. Har en god bæreevne. Fin kvalitet der giver meget komfort for pengene.

Celcius polstring

Trykaflastende skum. Skummet former sig individuelt, når det opvarmes af kroppen, og det anvendes bl.a. på hospitaler pga. dets evne til at modvirke liggesår. Anbefales af kiropraktorer.

Coolmax

Et særligt tekstil med patenterede fibre, som holder dig tør og veltilpas ved at transportere fugtigheden væk fra huden.
Coolmax benyttes også i bl.a. sportsbeklædning.

Latex

Latex er en gummiart, med meget høj spændstighed og lang holdbarhed. Det kan ånde og har fremragende tilpasningsevne og høj -liggekomfort.

XO skum

God skumkvalitet med høj udluftningsevne som afleder fugt meget hurtigt. Er økotex certificeret og har høj bæreevne.

Se alle

boksmadrasser

Se alle

elevationssenge

Se alle

kontinentalsenge