Kurv
Kurv

Pærer

Pærer typer:

Produkter: 22
Produkter:22
Vælg visning:

     

     

     

     

     

     

Viser 21 af 22

Den rigtige belysning med de rigtige elpærer

Når du skal vælge pærer til dine lamper, er det bestemt ikke ligegyldigt, hvilke elpærer du vælger. Hvert rum kræver forskellige pærer, alt efter hvilken en slags belysning, der er nødvendig. Rum, hvor der skal arbejdes, kræver en stærkere belysning. Det er eksempelvis i køkkenet eller på kontoret, hvor det er både rart og nødvendigt at kunne se, hvad man laver. Elpærer med et køligt skær er oplagte til disse rum, da det er med til at holde en vågen og oplagt. Derudover skal du selvfølgelig vælge relativt kraftig pære, som giver dig tilstrækkeligt med lys. På den anden side kræver dagligstuen en helt anden type belysning. Her skal du til den generelle belysning have fat i elpærer, der giver en mere dæmpet og varm belysning. Dette er mere behageligt for øjet og derfor indbyder til afslapning og hygge. Til gengæld kan det være meget rart med en enkelt direkte lyskilde, som giver godt lys, hvis du skal læse, strikke eller lave andre lyskrævende ting i dagligstuen. Du skal med andre ord vælge mange forskellige pærer for at få den helt rigtige belysning i dit hjem, uanset om det er tid til arbejde eller hygge.

3 gode råd til at vælge den rigtige pære

Elpærer kan være lidt af en jungle. Pærernes specifikationer kan for de fleste lyde som en by i Rusland. Hvad betyder watt, Lumen, Kelvin og E27? Og hvad betyder de for dig? Hos ILVA er vi bekendte med fagsproget, og du finder her tre råd til, hvordan du bruger pærernes forskellige specifikationer til at få det helt rigtige lys.

1. Vælg en pære med den rigtige lysstyrke

Tidligere brugte man Watt som en angivelse for, hvor kraftigt en pære lyser. Det er egentlig en smule misvisende, da watt er betegnelsen for strømforbruget, og forudsætningen for at bruge dette som mål for lysstyrken er, at alle pærer med det samme strømforbrug lyser med samme styrke. Det er en modereret sandhed, men ikke desto mindre er det sikkert denne angivelse, du har været vant til at læne dig opad. Det kan man desværre ikke længere, nu hvor den gammeldags glødepære er blevet afløst af LED pærer. Her er det i stedet betegnelsen "Lumen", du skal kigge på. Lumen er målet for lysafgivelsen fra en pære, og er derfor et bedre mål for pærens lysstyrke. Men når man er vant til at bruge watt som pejlemærke, er det svært at vænne sig til at bruge en anden måleenhed.

I oversigten nedenfor får du en tilnærmet oversættelse af Watt til Lumen. På den måde kan du få en fornemmelse for, hvor kraftig en pære er ud fra Lumen-specifikationen på pæren.

  • 15 watt - 140 lumen
  • 25 watt - 250 lumen
  • 40 watt - 470 lumen
  • 60 watt - 800 lumen
  • 75 watt - 1.050 lumen
  • 100 watt - 1.520 lumen

 2. Vælg pærer med varmt eller koldt lys til forskellige formål

Mange var kede af at vinke farvel til glødepæren, fordi det varme og bløde lys fra glødepæren var både behageligt, velkendt og god til at gengive farverne i rummet rigtigt. Heldigvis er de energibesparende LED pærer blevet udviklet så meget, at du kan vælge mellem både varme og kolde pærer. Fordelen ved det er, at du kan købe en varm pære til eksempelvis din natlampe, mens du i skrivebordslampen kan indsætte en kold pære, der giver et godt arbejdslys. Det er specifikationen "Kelvin" du skal kigge på, når du skal vælge mellem en kold og en varm pære.

En gammeldags glødepære lå på ca. 2700 Kelvin, og de fleste vil sandsynligvis opfatte dette som den optimale farvetemperatur. Pærer med en Kelvin-angivelse, der er højere end 2700 giver et køligere lys, mens pærer med en lavere værdi, giver et varmere lys end de klassiske glødepærer. Til skrivebordslampen eller lampen på badeværelset kan det være rigtig fint med en lidt køligere pære. Vælg eksempelvis en pære med en lystemperatur på omkring 3000. Over spisebordet vil de fleste føle, at en pære med en lystemperatur på 2700 Kelvin er behagelig og naturlig. Til hyggebelysningen kan du vælge pærer med en lystemperatur på fx 2200 Kelvin. Her får du et meget blødt og varmt lys, der passer rigtig godt til hyggekrogen i stuen eller i soveværelset.

3. Hold øje med pærens sokkel og få den rigtige størrelse

Du har måske allerede prøvet det. En pære er sprunget, og du suser ned i butikken og køber en ny - blot for at komme hjem og konstatere, at du har købt en pære som ikke passer i lampens fatning. Det er en irriterende men meget udbredt fejl, som du let kan undgå. 

Hvis du skal udskifte en gammel pære, er rådet at kigge på den nuværende pære. På pæren vil du sandsynligvis finde en betegnelse som er enten E27, E14, GU10 eller lignende. Det er betegnelsen for størrelsen og formen på pærens sokkel. På alle elpærerne på ilva.dk vil du finde en angivelse af soklen, så du kan vælge den rigtige størrelse. Hvis du køber en lampe hos ILVA og skal have en elpære med i købet, kan du på hver enkelt lampe se, hvilken størrelse pære, du skal have fat i til lampen. 

Dekorationspærer med synlig glødetråd

Kuppelformede elpærer med synlig glødetråd storhitter lige i øjeblikket. Med en stofledning og en farvet fatning, er disse elpærer pæne i sig selv. Loftslamper med lampeskærme er derfor ikke nødvendigt. Bare hæng disse elpærer på en række over køkkenbordet, for at give det et råt og industrielt look. Disse synlige dekorationspærer behøver ikke at have samme form. Vi har både ovalformede, kuppelformede og flammeformede. Du kan derfor være kreativ med, hvordan du kombinerer og sammensætter de forskellige elpærer. Et hjørne i din dagligstue vil se rigtig pæn ud, med en masse synlige elpærer hængt i forskellige længder. Dette skaber en kreativ og original atmosfære samtidig med, det giver en god og behagelig belysning. Lamper i et hjørne giver et hyggelig og afslappet belysning. Det er derfor et oplagt valg til dagligstuen.