Kurv
Kurv

Hvilke lædertyper findes der?

Der findes mange forskellige typer af møbelskind og læder til møbler, og afhængig af hvilke behov du har, og hvor meget tid, du har lyst til at bruge på vedligeholdelse af dine møbler, kan der være fordele og ulemper ved at vælge de forskellige lædertyper. ILVA guider dig igennem læderjunglen, så du kan vælge den rette lædertype til dit behov. Bliv for eksempel klogere på, om du er til ægte eller falsk læder.

I guiden tager vi udgangspunkt i lædersofaer, men i masser af møbler fremstilles i læder, herunder lænestole, puffer og spisebordsstole. Vi har delt guiden op i to overordnede kategorier: Ægte læder og kunstlæder.

Ægte læder

Hvis du er på udkig efter en sofa i okselæder, så skal du gå efter en af nedenstående lædertyper. Ægte læder er nemlig typisk fremstillet af kvæg, for eksempel okselæder, og findes i forskellige kvaliteter:

  • Narvlæder: Det øverste hudlag, kaldet narvlæderet, er den bedste kvalitet.
  • Spaltlæder: Spaltlæderet er den del af huden, der vender ind mod dyrets krop, og det kræver den del mere bearbejdning, før det bliver et brugbart produkt. Selvom det hører til kategorien ægte læder, bruges det ofte i fremstillingen af kunstlæder, så som bonded læder og PU-læder. Find ud af, hvad bonded læder betyder længere nede i guiden.

Under kategorien ægte læder finder du:

  • Kernelæder
  • Anilinlæder
  • Semianilinlæder
  • Nubucklæder
  • Dækfarvet læder

Kernelæder

Hvad er kærnelæder?

Kærnelæder er den absolut mest ubehandlede form for læder: Det er garvet, men hverken indfarvet eller overfladebehandlet. Det er enormt slidstærkt, men også meget modtagelig overfor fedt og snavs. Levetiden på kernelæderet og dets modstandsstyrke overfor pletter øges ved regelmæssig behandling med lædervokscreme.

Hvem vælger en kernelædersofa?

Kærnelæder hører til den dyre ende, så det er en investering at vælge sofaer i denne lædertype. Det er ikke det mest almindelige møbellæder; ofte er det kun dyre designermøbler, der findes i dette materiale.

Anilinlæder

Hvad er anilinlæder?

Anilinlæder er narvlæder, der er indfarvet med anilin (deraf navnet), men ikke overfladebehandlet, og ligesom kernelæderet er det modtageligt overfor pletter. Til gængæld føles det meget behageligt mod huden, ligesom der er mange, der påskønnet den patina, som materialet opbygger med tiden.

Sofaer i anilinlæder bør beskyttes mod direkte sollys og skal vedligeholdes jævnligt med plejemidler til læder for at forlænge levetiden, ligesom der er produkter, der kan afhjælpe krakeleret læder.

Hvem vælger en sofa i anilinlæder?

Denne lædertype er til dig, der drømmer om en ægte lædersofa. Afhængig af hvilken farve, du vælger, er denne lædertype dog som nævnt meget modtagelig overfor pletter, og derfor er det sjældent småbørnsfamilier, der vælger møbler i anilinlæder. På den anden side kan du vælge at tage brugssporene som patina, ligesom du kan gøre materialet mere modstandsdygtigt ved at pleje det jævnligt. Til gængæld får du et materiale, der er enormt komfortabelt, og hvis du virkelig vil skrue op for komforten, kan du overveje en hjørnesofa i ægte læder.

Semialniline læder

Hvad er semianilinlæder?

Semianilin er også narvlæder, men adskiller sig fra anilinlæder ved at være overfladebehandlet, hvilket gør den til et praktisk valg, da den er mere modstandsdygtig overfor fedt og snavs. Overfladebehandlingen påvirker siddekomforten en anelse, men det naturlige udtryk er bevaret, og materialet er meget lettere at vedligeholde.

Hvem vælger en sofa i semianilinlæder?

Semianilinlæder er for alle, der sætter pris på en sofa, der har lang holdbarhed, som er forholdsvist let at vedligeholde og hvor læderets æstetik er bevaret.

Nubucklæder

Hvad er nubuck?

Nubucklæder er narvlæder, der er bearbejdet på en måde, der får det til at ligne ruskind. Ligesom anilinlæder er det ikke overfladebehandlet, men det er som regel imprægneret fra producentens side. Som en del af vedligeholdelsen, kan du med fordel også selv imprægnere den jævnligt.

Hvem vælger en nubucksofa?

Denne lædertype er til dig, der elsker det rå udtryk, som den ru overflade giver. Det kræver dog en del pleje og vedligeholdelse, og du skal være indstillet på, at læderet forandrer sig en del med tiden, da både tekstur og farve forandres ved brug.

Dækfarvet læder

Hvad er dækfarvet læder?

Dækfarvet læder er narvlæder med en endnu kraftigere overfladebehandling end semianilinlæder. Det gør læderet enormt holdbart og let at vedligeholde. Til gengæld kan udseendet fremstå en anelse kunstigt. Det er dog en af de mest anvendte lædertyper – soledalæder er en variant af denne lædertype.

Vedligehold det med læderfedt eller læderolie for at undgå at overfladen krakelerer. Til daglig kan du sagtens køre en opvredet klud over sofaer i dækfarvet læder.

Hvem vælger en sofa i dækfarvet læder?

Hvis du vil have et møbel, som er nemt at rengøre, så er en sofa i dækfarvet læder en fordel. Det er også en anelse billigere end de ovenstående lædertyper, hvilket også kan være en faktor.

Ægte læder
Ægte læder
Læder uden overfladebeskyttelse
Læder uden overfladebeskyttelse
indretning med lædersofa
indretning med lædersofa

Kunstlæder

Hvad er imiteret læder?

Imiteret læder kaldes også kunstlæder, og det betegner et kunstigt fremstillet produkt. Det er et almindeligt materiale til møbelfremstilling, da det er let at vedligeholde. Det anvendes for eksempel til sofaer med læderlook.

PU-læder

Hvad er PU-læder?

PU-læder er kunstlæder, der er fremstillet af spaltlæder. Ovenpå er der påtrykket et lædermønster, så det imiterer narvlæder. Det er efterfølgende blevet tilført et lag PU, som er et plastmateriale. Det betyder, at det er let at rengøre, men materialet har ikke samme holdbarhed som ægte lædertyper.

Hvem vælger PU-lædersofa?

PU-læder er til dig, der gerne vil have et billigt møbelmateriale, der er let at vedligeholde. Du går på kompromis med komfort og levetid, men prisen er i den billige ende. Udover sofaer, er materialet særligt populært som spisebordsstole, netop fordi det er nemt at rengøre. Se også vores udvalg af læderstole til spisestuen.

Skai

Hvad er skai?

Skai er et læderlignende plastikmateriale, og det er den absolut billigste udgave af kunstlæder. Fordi det er lavet af plastik, ændrer det ikke farve med tiden, som det er tilfældet ægte læder. Den viden kan være relevant, hvis du køber et møbel, hvor der er anvendt en blanding af kunst- og ægte læder, da du i det tilfælde kan opleve, at dit møbel bliver tofarvet med tiden.

Hvem vælger en sofa i skai?

Skai er til dig, der har et forholdsvist stramt budget, men som drømmer om et møbel med læderudseende. Hvis du er på udkig efter en billig lædersofa, kan du også tage et kig på vores udvalg af sofaer på tilbud.

Bonded læder

Hvad er bonded læder?

Hvad betyder bonded læder egentlig? Bonded læder, der også går under betegnelsen regenereret læder og tekstillæder, dækker over en kategori af kunstlæder, der er fremstillet af en af overskudslæder, dvs. læderrester, som blandes med et kunstprodukt. Ovenpå trykkes et lædermønster, ligesom det er tilfældet med PU-læder.

Da denne kunstlædervariant er lavet af et plastmateriale, kan det revne med tiden. Du kan dog forebygge, at din bonded lædersofa begynder at skalle ved at bruge læderfedt.

Bonded læder er let af rengøre, da du sagtens kan klare hverdagsrengøringen med en fugtig klud.

Hvem vælger en bonded lædersofa?

Bonded læder er til dig, der drømmer om en sofa med læderlook, men ikke har økonomien til den ægte vare. Det ligner nemlig læder tilstrækkeligt til, at du får æstetikken fra en ægte lædersofa, men materialet er ikke nær så slidstærkt eller komfortabelt. Hvis du drømmer om en sofa i ægte læder, kan du dog sagtens starte med en kunstlædersofa og spare sammen, så du har råd til den ægte vare, når din billige sofa har udtjent sin levetid.

Vi håber, at denne guide hjalp dig videre i dit valg af lædertype. Husk dog, at du altid er velkommen forbi din lokale ILVA til en snak om lædertyper, eller andre spørgsmål, du måtte have til vores møbler.