Kurv
Kurv

Der er flere ting at tage højde for, når du skal købe ny seng, og det kan virke som en stor beslutning, eftersom vi bruger så meget tid i sengen. For hvilke sengetyper, fastheder og topmadrasser findes der, og hvad passer bedst til netop dig? Her guider vi dig hele vejen igennem senge-junglen og klæder dig på til at vælge dit helt rette senge-match.

SOV GODT.

INVESTÉR I LIVETS TREDJEDEL.

Vi ved det godt. At med et søvnbehov på 9-11 timer og 7-9 timer for hhv. børn og voksne tilbringer vi cirka en 1/3 af vores dyrbare timer i vores seng. Det er i dette tidsrum, at kroppen skal finde hvile efter en lang dag og blive klar til at genoplade energien til morgendagens udfordringer og gøremål. Uanset om dit fokus ligger på sengens funktion, størrelse eller udseende ved vi godt, at der findes rigtig mange muligheder, så hvordan vælger man lige den rigtige? Bliv klogere på alt lige fra latex, fastheder og til elevation, så du kan skabe harmoni og balance i hele din hverdag med denne ultimative sengeguide.

Hvorfor har du brug for en ny seng?

Der er mange årsager til, hvorfor det kan være en god idé at købe ny seng. Nogle mener, at man som tommelfingerregel skal udskifte sin seng hvert 10. år, fordi den simpelthen bliver slidt, som årene går. Du bruger typisk din seng hver eneste nat og sover tilmed på det samme sted på madrassen, hvilket naturligvis sætter sine spor. Og selv om du passer godt på din seng, vil din krop ændre sig med årene og udvikle skiftende behov for komfort og hvile. En anden væsentlig faktor for udskiftning af din seng er, at du i de 7-8 timer, du tilbringer i den, udskiller en masse væske, som ryger direkte ned i din madras. Der er tale om rigtig mange liter væske hvert år, som kan resultere i synlige skjolder og derudover tiltrække skimmelsvamp og støvmider. Det er blot nogle af de ting, der kan forårsage ringere nattesøvn, og som derfor er gode grunde til at skulle anskaffe sig en ny og behagelig seng.

 • Smerter og ubehag om natten
 • Sengen knirker eller larmer, når du bevæger dig
 • Forandringer i kroppen og nye behov for komfort og søvn
 • Synlige skjolder kan være tegn på meget væske i madrassen
 • Ændringer i livet, som skaber et nyt behov for anden type seng
 • Og mange, mange flere....

Sengetyper: Hvordan vælger jeg den rette seng?

Den rette seng er altafgørende for din nattesøvn, men hvordan navigerer man lige rundt i alle de forskellige senge, der findes? Bliv klogere på de fire sengetyper, du finder hos ILVA, og find frem til, hvilken type der er bedst for dig og din krop.

BOKSMADRAS

En boksmadras er en madras med en træramme bygget omkring, hvorpå benene også monteres. Her har du på ingen tid en fuldt funktionsdygtig seng, som er klar til brug, og desuden er nem at flytte rundt med, hvis det bliver nødvendigt. Den enkle opbygning betyder, at man får meget seng og komfort for pengene. En boksmadras er altså det enkle og budgetvenlige valg, og du kan stadig vælge lige den affjedring og topmadras, der passer dig for at tilpasse din nye seng.

KONTINENTALSENG

En kontinentalseng er en seng opbygget af flere lag madrasser, som kan sammensættes efter dine behov og sikre optimal komfort til kroppen hele natten. Sengens mange madraslag giver også en god højde, som gør det nemmere at komme til og fra sengen. Fordi kontinentalsengen er opbygget af flere lag, kan du dermed selv sammensætte lagene, så de passer til dine ønsker i forhold til fasthed, støtte og størrelse. Her kan der med fordel også være mulighed for at vælge forskellige fastheder til sengens to sider, hvis I er to med forskellige aflastningsbehov.

ELEVATIONSSENG

En elevationsseng har en motor, så du kan justere positionen efter behov. Du får altså en funktionel seng, hvor du kan hæve og sænke i forskellige niveauer, alt efter behov. Det er derfor det perfekte sengevalg til dig, der kan lide at sidde op i sengen og læse, eller har brug for at ligge med hoved eller ben hævet, når du sover.

BOKSELEVATIONSSENG

Bokselevationssengen er en kombination af det bedste fra boksmadrassen og det bedste fra elevationssengen. Det smarte ved en bokselevationsseng er, at boksmadrassen og elevationsbunden er bygget sammen i ét system. Dermed risikerer du ikke, at de to elementer skrider fra hinanden i løbet af natten.

HVORFOR ER GOD SØVN VIGTIG?

God søvn er generelt rigtig vigtig for din daglige trivsel. Din seng skal faktisk gerne fungere som din egen menneskelige oplader. Ligesom din mobiltelefon, er det nødvendigt at du bliver ladet op ordentligt op hver nat, så du har nok energi og overskud til hele dagen.
Med for lidt eller for dårlig søvn bliver blandt andet din koncentrationsevne, reaktionshastighed og kreativitet kraftigt nedsat, hvorimod en god nats søvn forbedrer immunforsvaret og hjælper med at forebygge stress, angst og depression. Det er også i søvnen, at kroppens celler og muskler restituerer og genopbygges. Kort sagt er en god søvn altså essentiel for en velfungerende hverdag. 

HVAD ER GOD SØVN?

Når du lægger dig i sengen, bør du relativt hurtigt føle dig afslappet. Det er forskelligt, hvor mange timers søvn, man behøver. Som regel falder behovet med alderen. Men fælles for alle er, at du bør føle dig frisk og veludhvilet, når du vågner. Du bør selvfølgelig heller ikke have ondt nogle steder eller ligge ubehageligt, så det forstyrrer din søvn. 

GODE RÅD TIL BEDRE SØVN

 • Sørg for at du har en seng, der passer til dig og dine behov.
 • Undgå at bruge din mobil, tablet, tv eller andre skærme en halv time inden sengetid.
 • Undgå at drikke alkohol, kaffe og andre koffeinholdige drikke om aftenen.
 • Gå i seng og stå op cirka på samme tid hver dag.
 • Sørg for at have en god temperatur i soveværelset.
 • Indret soveværelset med en rolig, afslappende og afdæmpet stemning.

SENGENS FASTHED

Fastheden er afgørende for, hvor hård eller blød madrassen er. Så når du vælger din nye seng, er det vigtigt, at du vælger en fasthed, der passer til din krop og dine individuelle søvnbehov. Om du skal have en blød, medium, fast eller ekstra fast madras, afhænger blandt andet af din kropsvægt, kropsbygning og foretrukne soveposition.


Som udgangspunkt anbefaler man en medium madras til personer under 75 kg, en fast til personer mellem 75-95 kg og en ekstra fast madras til personer over 95 kg. Det kommer dog også an på din kropsbygning. Kvinder har for eksempel oftest brug for ekstra støtte til hofterne og plads til, at de kan synke lidt ned i en blødere madras. Ligeledes kan det være godt med en lidt blødere seng end ellers, hvis du sover mest på siden.
Med den helt rette fasthed, får du den mest optimale aflastning af kroppen og får en god nats søvn igennem hele natten.

Er du i tvivl om hvilken fasthed, du skal vælge, er det en god idé at tage ud og prøve forskellige senge og fastheder, i et af vores bolighuse, for at mærke, hvad der føles bedst for dig. I vores bolighuse står der altid en sengerådgiver klar til at rådgive dig om dit sengekøb.

Ny seng eller ny topmadras: Hvad skal jeg vælge?

Det er bestemt ikke en billig affære at skulle investere i en ny seng, og netop derfor får vi ofte spørgsmålet om, hvorvidt det er nok blot at udskifte topmadrassen frem for hele sengen. På den måde kan man give sengen længere levetid og samtidig spare lidt i budgettet. Man kan i nogle tilfælde godt gøre en hel del for sin søvnoplevelse ved at anskaffe sig en god topmadras, men det kræver, at du undersøger din sengs tilstand.

Støj og uro om natten
Knirker eller larmer sengen meget, kan det skabe enormt meget uro om natten - både for dig selv, din partner og resten af huset. Derudover skal du ikke kunne mærke, når din partner vender sig, og det er der stor chance for, hvis madrassen bevæger sig for meget.

Smerter og ubehag
Vågner du op om morgenen med smerter i kroppen, eller forstyrres du flere gange om natten på grund af fx øm nakke eller ryg, er der stor chance for, at din seng og din krop ikke længere er et match. En ny seng, der giver dig de bedste og mest optimale betingelser for en god nats søvn, vil med stor sandsynlighed optimere din søvnkvalitet og din velvære.

Sæt dig på sengen
En test, som du nemt kan foretage dig derhjemme, er ganske enkelt at sætte dig på sengen og vurdere, hvorvidt sengen tager for lang tid om at stabilisere sig igen. Bliver den ved med at give efter, kan det ligeledes være tegn på, at det er på tide at udskifte den.

TOPMADRASSEN

PRIKKEN OVER I'ET

Topmadrassen er prikken over i'et til din seng og giver det sidste ekstra komfortlag, der sørger for en optimal nattesøvn. Der findes topmadrasser i forskellige materialer, som hver især har nogle gode egenskaber.

CELCIUS

En topmadras med celcius-skum er trykaflastende og former sig efter din krop og dine bevægelser, når materialet bliver opvarmet af din kropstemperatur. Denne type topmadras bliver ofte anbefalet af kiropraktorer pga. skummets evne til blandt andet at forebygge liggesår. Hvis du nyder at ligge i en blød seng, der former sig efter din krop, bør du overveje en topmadras med celcius-skum.

LATEX

Latex er en gummiart, der har en meget høj spændstighed. En topmadras med latex vil have en lang holdbarhed og give dig en god liggekomfort. Latex lader huden ånde og har en god evne til at tilpasse sig kroppens bevægelser og konturer, og derfor vil liggekomforten med en latex-topmadras være helt i top.

POLYETHERSKUM

Hvis du vælger en topmadras med polyetherskum, får du god komfort til pengene. Polyetherskum har en god evne til at aflede fugt, og samtidig har det en god bæreevne, så du får en god liggekomfort.

Forkæl dig selv og din seng med vores store udvalg af topmadrasser.

FÅ RÅDGIVNING TIL DIT SENGEKØB

Det kan være lidt en jungle at finde rundt i hele udvalget af senge og madrastyper. I vores bolighuse kan du få vejledning til dit sengekøb af en af vores sengerådgivere og prøve de forskellige kombinationer af fastheder og topmadrasser, så du kan vælge en seng, der passer dig. Du kan også tilpasse din nye seng ved at vælge lige den farve, de ben og den sengegavl, du ønsker, så du kan indrette dit drømmesoveværelse med en både dekorativ og komfortabel seng.

Find dit nærmeste bolighus her

Sengekøb med ro i sindet - Vi slapper ikke af, før du sover

Vi ved godt, at en seng langt fra er et impulskøb, og noget, som de fleste mennesker bruger lang tid på at beslutte sig for. Derfor er det også en af vores mærkesager, at du er godt klædt på, inden du vælger din kommende seng hos ILVA. Med vores sengeguide, inspiration til soveværelset, dygtige medarbejdere på både chatten og i bolighusene har du rig mulighed for at høre mere om vores sengesortiment lige, når det passer dig. Se vores store udvalg af komfortable og langtidsholdbare senge, og tag det første skridt mod nætter med tunge åndedrag og ro i sindet. 

Se alle senge