ILVAs historie går helt tilbage til 1961, hvor en selvstændig og visionær møbelhandler slog dørene op til sin første butik i Vanløse. Manden hed Jørgen Linde og butikken fik derfor navnet J.L. Møbler. Jørgen Linde havde en mission: Han ville sælge møbler og boligtilbehør, der ikke lignede alle andres. Han ønskede at tilbyde sine kunder et udvalg af smukke møbler og boligtilbehør i godt design og i en overraskende god kvalitet i forhold til prisen.

Jørgen Linde var kendt for at være en ekstremt dygtig købmand. Og så var han ’polstermand’ til fingerspidserne: Sofaer var hans et og alt. Han ville sælge de bedste sofaer til sine kunder – til overraskende gode priser. Salget gik støt og roligt fremad og Jørgen Linde begyndte gennem årene at få mod på mere.

Nyt navn og nyt bolighus

Den 20. maj 1977 blev en skelsættende dato for møbelhandleren fra Vanløse. Her skiftede han navn på sit bolighus og dørene op til sin første ILVA i Ishøj. Navnet ILVA – sådan lyder rygtet i hvert fald – er sat sammen af forbogstaverne fra Inger Linde, Jørgen Lindes kone, samt de to første bogstaver i ordet varehus. Hverken Inger eller Jørgen Linde har dog nogensinde bekræftet rygtet.

I 1987 åbnede ILVA i Aarhus og i 1989 fulgte Lyngby efter. Alle tre bolighuse ligger de samme steder i dag.

Jørgen Linde blev gennem årene kendt af sine medarbejdere for sine gode evner som købmand og sin evne til at være nede i alle detaljer. En ekstremt grundig mand, der kunne alle tal i hovedet og derfor ikke behøvede hverken regneark eller gode råd fra økonomiafdelingen for at være opdateret.
Og hos kunderne blev ILVA kendt for altid at være med på de seneste trends inden for møbler og boligtilbehør.

Sofaerne – et hjertebarn

Sofaerne var stadig Jørgen Lindes hjertebarn. På messer og andre steder rundt om i udlandet fandt han produkter, der ramte tidens trend og danskernes pengepung. Derudover var han god til at finde sofaer i farver, som kunne annonceres og stilles i udstillinger for at tiltrække kundernes opmærksomhed. Sofaer i sølv, lilla og andre fantastiske farver var ikke noget særsyn i ILVAs markedsføring. Jørgen Linde havde stor succes med at gøre opmærksom på ILVA og den seneste mode ved at fremvise sine unikke forslag til danskernes hjem.

Gennem årene udviklede ILVA sig til at være blandt danskernes absolut foretrukne bolighuse at besøge, når der skulle hentes ny inspiration og rådgivning til hjemmet. ILVA blev kendt for sine friske designs, spændende boligtilbehør og smarte sofaer, som man ikke fandt andre steder.

Livsværket blev solgt

2003 var det næste store skelsættende år for ILVA. En engelsk kapitalfond med navnet Advent gav Jørgen Linde et stort tilbud – de ville købe ILVA. Prisen er aldrig officielt blevet bekræftet, men medierne skrev dengang om et beløb på over 700 millioner kroner.

Jørgen Linde takkede ja til tilbuddet.

Advent havde store planer med ILVA. Bolighuset skulle erobre verden – nøjagtig som man for eksempel havde set det med JYSK, der i 2003 allerede var godt på vej til at have 1.000 butikker rundt omkring i verden.

Færdiggørelsen af ILVA i Malmö var første stop på rejsen og herefter igangsatte Advent opførelsen af tre imponerende ILVA-varehuse i England - et i Manchester og to i London.

Islandsk ejer

Men overtagelsen af ILVA udviklede sig anderledes end forventet. Advent ejede kun ILVA i få år – fra 2003 til 2007.

Herefter overtog Advents bankforbindelse, islandske Kaupthing, ILVA i en kort periode for herefter at sælge virksomheden videre til den islandske detailhandelskæde, Lagerinn.

Islændingene valgte blandt andet at lukke de tre store bolighuse i England og åbnede til gengæld et bolighus på Island, der stadig findes i dag og bliver drevet af en franchisetager.

Det islandske ejerskab blev dog kort. I 2009 blev ILVA overtaget af den nordiske kapitalfond Axcel, som lagde ILVA ind under et selskab med navnet IDdesign, der også ejer IDEmøbler.

I 2013 blev IDdesign solgt videre.

ILVA sælges til en købmand

Og for første gang siden den oprindelige stifter, Jørgen Linde, ejede ILVA, kom virksomheden nu ’tilbage’ til en købmands ejerskab – nemlig JYSK-grundlæggeren Lars Larsen.

Så i dag er ILVA ejet af en anden selvstændig og visionær mand, der har opbygget en international virksomhed inden for detailbranchen.

ILVA står derfor stærkere end nogensinde og har i dag alle forudsætninger for fortsat at udvikle sig og cementere sin position som danskernes foretrukne bolighus.

I dag har ILVA 10 bolighuse i Danmark: i Aalborg, Aarhus, Esbjerg, Holstebro, Ishøj, Kolding, Lyngby, Nykøbing Falster, Odense og Viborg. Derudover ligger der en ILVA i Malmö – samt et franchisebolighus på Island.

Og Jørgen Lindes ide holder ILVA fast i: ILVA vil være bedst til at udbyde, rådgive og inspirere til, hvad der skaber dejlige, personlige og hele hjem – hele livet!