Kurv
Kurv

Forlæng levetiden på din sofa

Måske har du netop købt en ny sofa og vil være på forkant med, hvordan du skal gribe rensning af sofaen an. Eller måske er der netop dukket en plet op, og du vil være helt sikker på, hvordan du kommer af med den, uden at møblet tager skade. For måske er du i tvivl om, hvorvidt det kræver professionel damprensning, eller om du kan klare pletten selv?

Derfor finder du herunder en guide til sofarensning – både i det daglige, og når der er opstået genstridige pletter. Og har du brug for endnu mere viden, kan du altid besøge vores plejeguide

HVORDAN RENSER MAN EN SOFA?

Det bør du vide

Du kan sagtens selv rense din sofa, så den holder sig pæn år efter år. Den bedste rengøring af sofaen afhænger af materialet. Derfor skelner vi mellem stofsofaer og sofaer i læder – men vi starter med nogle generelle tips til vedligeholdelse og rensning af sofaer:

- Støvsug jævnligt. Gør det for eksempel til en vane at give sofaen en tur, når du alligevel svinger støvsugeren på stuegulvet.

- Fjern pletter med det samme. Jo hurtigere du kommer i gang med pletfjerningen, jo nemmere er det som regel at komme af med pletten. Anvend en hårdt opvredet klud til at fjerne pletten, hvis du har en overfladebehandlet lædersofa. Hvis du har en stofsofa, bør pletten behandles med tekstilrens.

Ved rens af sofa bør du undgå:

- at være for hård ved dit møbel. Uanset hvilket materiale, din sofa er lavet af, er bløde og duppende bevægelser bedre end at skure.

- at bruge for meget vand. Selvom det måske er fristende at bruge godt med vand, når der er opstået en plet, så kan det faktisk have den modsatte effekt på pletten. Anvend i stedet en pletfjerner, der er egnet til stofsofaer eller en hårdt opvredet klud, hvis du har spildt på din lædersofa.

RENGØRING AF SOFA UD FRA MATERIALE

Der findes masser af rengøringstips og gamle husmorråd til sofarens. Nogle foreslår at rense sofaen med bagepulver og fremhæver dets evne til at fjerne lugt fra sofaer, mens andre sværger til rensning af sofaer med damp. Vi anbefaler, at du følger den anvisning, der følger med din sofa, såvel som anvisningen på den møbelrens, du anvender. Det er din bedste garanti for, at du får et godt resultat, når du renser din sofa i hjemmet.

RENS AF SOFAER I STOF

Her kan du blive klogere på, hvordan du rengør veloursofaer, sofaer i fløjl, uldsofaer og andre sofaer i stof.

Som regel kan møbelstof ikke vaskes, og som udgangspunkt bør du også holde dig fra selv at damprense sofaen, medmindre det står nævnt som en mulighed i rengøringsanvisningen.

I det daglige betyder det, at rengøring af stofsofaer består af jævnlig støvsugning (ved lav sugeevne). Hvis materialet tåler det, kan du anvende tekstilrens på sofaen, hvis du skal af med genstridige pletter – se hvilke materialer, der tåler tekstilrens herunder. Vær eventuelt også på forkant med sofarengøringen ved at imprægnere sofaen med tekstilimprægnering. Du kan finde både imprægnering og stofrens blandt vores udvalg af plejemidler.

Rensning og rengøring af forskellige stoftyper:

  • Hør: Hør har en høj slidstyrke, hvilket umiddelbart gør det velegnet til sofaer. Hvis du har en hørsofa, bør du dog være opmærksom på, at den bør rengøres med forsigtighed: materialet tåler nemlig hverken imprægnering, tekstilrens eller andre former for kemisk rens.

  • Bomuld: Materialet kan tåle at blive renset med tekstilrens, men vær forsigtig, da det kan påvirke farven.

  • Uld: Uld tåler at blive både støvsuget og rengjort med tekstilrens.

  • Fibermaterialer: Velour og andre syntetiske fibre (polyester, nylon og mikrofibre) er enormt velegnede til sofaer, da de er slidstærke og lette at vedligeholde. Disse materialer tåler både tekstilrens og sæbevand, ligesom du også sagtens kan slå dig løs med støvsugeren. Vær opmærksom på, at især velour kan ændre farve afhængig af lysindfald og retningen på luven.

Særligt om vask af stofbetræk:

Hvis du skal rengøre en sofa der lugter, ville det mest praktiske være, hvis du blot kunne smide betrækket i vaskemaskinen. Vær dog opmærksom på, at hvis der ikke er en vaskeanvisning, kan sofabetrækket ikke vaskes.

Vi anbefaler:

Rens af sofaer i læder

Læder findes i mange forskellige kvaliteter, ligesom der skelnes mellem ægte læder og kunstlæder. Til den daglige rengøring og rensning af lædersofaer, kan du holde dig til støvsugning og eventuel aftørring med en hårdt opvredet klud. Det er særligt vigtigt, at du overholder anbefalingerne for vedligeholdelse og anvender den korrekte læderrens, da uegnede rengøringsmidler kan skade din sofa – herunder sulfo. Alle lædertyper tåler at blive vedligeholdt med produkterne fra Guardian læderplejesæt.

Vi anbefaler:

Sådan fjerner du pletter fra din sofa

Hvordan du bedst fjerner pletter, afhænger af om din sofa er i stof eller læder:

Fjern pletter fra lædersofa:

Generelt er overfladebandlet læder modstandsdygtigt over for pletter, fordi den beskyttende overflade giver dig tid til at regere på pletten, inden den for alvor sætter sig. Rengør området med det samme med en hårdt opvredet klud; så er det gode chancer for at forhindre en permanent plet.

Vær dog opmærksom på, at fedt nedbryder læder, så hvis du gerne kombinerer sofahygge med fastfood (og andre fedtholdige fødevarer), så er det en god ide at lægge et beskyttende lag på sofaen, så du undgår at spilde direkte på den.

Fjern pletter fra stofsofa:

Guardian tekstilrens kan anvendes på både vand- og oliebaserede pletter. Det betyder, at du hverken behøver at bekymre dig om spildt kaffe eller madrester. Test dog gerne produktet på et diskret sted på sofaen, inden du behandler en eventuelt plet. Det gøres for at sikre, at produktet ikke påvirker farven på din sofa.

Når du har spildt noget, der kan lede til en plet, skal du:

  • Fjerne overskudsvæske med en tør klud, inden du anvender pletfjerneren.

  • Spraye pletfjerner på området og gnubbe let på pletten.

  • Bruge en tør klud eller et andet absorberende materiale til at absorbere tekstilrensen. For at undgå skjolder er det vigtigt, at du får det hele med.

  • Slutteligt kan du med fordel anvende en hørtørrer til at tørre området og slutte af med en støvsugning – gentag hele processen, hvis pletten er genstridig.

5 års garanti

Vores løfte til dig

Hos ILVA tror vi på, at design og kvalitet går hånd i hånd. Vi tror også på, at godt håndværk er den bedste byggesten for dine kommende møbler, og derfor kan vi tilbyde 5 års garanti på alle vores produkter. 

Hvad betyder 5 års garanti for dig? Som kunde i ILVA kan du med ro i maven vælge dine favoritter i vores sortiment. Vi er dedikerede til at skabe produkter af høj kvalitet, så du kan derfor trygt finde varer hos os med lang levetid. 

Du kan læse mere om 5 års garanti her.