Pleje af læder
Ægte læder er et naturprodukt, hvilket betyder, at der ikke findes to med et helt ens udtryk - akkurat ligesom med træ, som også er naturligt materiale. Processen op til, at du kan stå med det færdige læder i hånden, er med til at skabe det unikke materiale, som kan variere i både egenskaber og hudens udseende. Det er nemlig bestemt af, hvor på dyret, det er skåret, og hvilke påvirkninger der har været undervejs.
Netop på grund af læderets unikke, naturlige karakteristika kan følgende i nogle tilfælde ses på dit læderprodukt. Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at der ikke er tale om fejl eller skader, men helt naturlige elementer:
- Sår efter insektbid eller lignende. Dette svækker dog ikke læderet, hvis såret er vokset sammen. Det samme gælder rifter eller flænger på grund af grene eller torne.
- Der kan opstå fedstriber på læderet omkring, hvor ribbenene har siddet, hvilket blot fremhæver det naturlige aspekt af materialet. Det samme gælder for rynker, som kan opstå i form af nakkerynker på dyret.
- Har dyret fået mærker på huden fra gødning, kan dette vise sig som ætsningsskader på lædermaterialet.
- Svamp og ringorm findes på mange dyr.
Som sagt er disse uregelmæssigheder kendetegnende for ægte læder og er en del af dets unikke historie.
Vedligeholdelse af lædermøbler
Læder er et naturprodukt og bliver ofte smukkere med alderen, hvis du sikrer, at læderet får den rette pleje. Mange glemmer dog at pleje sine lædermøbler og ender ud med slidte og misfarvede møbler. Du har med andre ord stor indflydelse på hvor lang tid, dit møbel skal holde.
Læder har som udgangspunkt fået en overfladebeskyttelse fra starten, men tilføres ved almindelig brug kropsfedt fra hænder og nakke. En jævnlig rengøring af dit lædermøbel, samt beskyttelse af læderet, er derfor nødvendig for at forhindre overfladebeskyttelsen i at blive opløst. Dette vil medføre misfarvning og fedtpletter, samt gøre læderet mere sårbar over for almindeligt slid, hvilket kan ende med revner i overfladen.
Fordelen med læder er, at det er forholdsvis let at have med at gøre. Det kræver meget lidt vedligeholdelse og pleje, men det opnår ikke en lang levetid, hvis det ikke vedligeholdes og plejes løbende. Det drejer sig om 2-4 gange årligt - alt efter brugsmønster. Har man fx genvex ventilationsanlæg i sin bolig, skal man forvente, at skulle pleje læderet oftere.
Husk altid at rense dit lædermøbel, før du behandler det med lædercreme. Det gælder uanset om møblet er nyt eller gammelt. Når du behandler med lædercreme, vil du opleve, at læderet skifter farve. Det er kun midlertidigt, og læderet får sin naturlige farve tilbage, så snart plejeproduktet er trukket ind. Husk at følge anvisningen på produktet.
Lær lektien om læder
- Undgå at placere lædermøbler i direkte sollys eller tæt på varmekilder såsom radiatorer og brændeovne. Det udtørrer læderet.
- Hold skarpe genstande væk fra læderet.
- Spilder du væske på dine lædermøbler, så sørg for at tørre det op så hurtigt som muligt. Undgå at gnide, men dub.
- Støvsug dine lædermøbler efter behov, men husk at bruge det bløde mundstykke, så du ikke laver ridser. Husk eventuelle mellemrum.
- Jeans og andet farverigt tøj kan give misfarvninger.
- Forskellige typer medicin såsom blodfortyndende medicin kan påvirke ens sved. Ens sved kan direkte påvirke læder, specielt omkring armlæn og nakke.
- Brug aldrig opvaskemidler, sulfo, opløsningsmidler eller andre skrappe rensemidler på læder.
Vi anbefaler Guardians læderplejemidler, som du kan se nedenfor.
Vi anbefaler:
hvilke typer af læder findes der?
Læder er et alsidigt og holdbart materiale, der findes i mange forskellige former og kvaliteter. Nedenfor kan du læse om 3 populære varianter: anilin, semianilin og bonded læder. Hver type har unikke egenskaber og anvendelsesområder, som gør dem velegnede til forskellige formål. Læs videre for at opdage de særlige karakteristika ved disse lædertyper og forstå, hvilken type der bedst vil opfylde dine behov.
Anilin
Anilin er den mest eksklusive kategori af læder. Kendetegnet ved denne lædertype er, at den nærmest står urørt fra naturens side. Det vil sige, at naturlige ar som insektbid og nakkefolder er synlige – dette er ikke fejl, men skal ses som adelsmærker, der viser, at det er et kvalitetslæder. Strukturforskelle forekommer ofte på denne læderkategori. Der kan også være tydelige farveforskelle, da det er naturligt læder. Det er et meget åbent læder uden en dækfarve og overfladelak, hvilket giver en fantastisk komfort, men som samtidig er meget modtagelig overfor spild og pletter.
Det er gennemfarvet, og overfladen er som udgangspunkt ganske nøgent. I nogle tilfælde har læderet fået en let smudsafvisende overfladebehandling i form af en tynd imprægnering. Alle naturmærker vil være synlige på huden, hvilket samtidig betyder, at huden fortsat ånder. Dette bidrager i høj grad til læderets komfort og eksklusivitet. Læderet er blødt, lækkert og smidigt. Lysægtheden er ikke høj, som regel 4 og derunder, hvorfor det bør beskyttes mod direkte lys. Det opsuger let væsker og fedt f.eks. fra håret, og det bliver ofte mørkere i brug. Med andre ord får det med tiden patina.
Enkelte anilin lædertyper kan kræve en creme med voks i.
Vi anbefaler Guardian læderpleje.
Semianilin læder
Denne lædertype har fået en let farvebehandling samt en overfladefinish, som styrker dets modstandskraft og gør vedligeholdelsen lettere. Læderets unikke komfort og fleksibilitet bevares, hvilket gør det ideelt til daglig brug. Semianilin læder viser naturlige karaktertræk i en vis grad og forener anilinlæders æstetiske kvaliteter med øget holdbarhed og let vedligehold. Det er mere modstandsdygtigt over for slitage samt mindre følsomt over for fedt og sollys end anilinlæder, hvilket gør det velegnet til både private hjem og offentlige rum.
Vi anbefaler Guardian læderpleje.
Bonded læder/regenereret læder
Fælles for disse lædertyper er, at der genbruges spild og overskudslæder til at producere dem. Overskuddet bearbejdes ofte med andre syntetiske materialer til at skabe et nyt lædermateriale, som ofte er billigere end ægte læder, og man får nogle andre egenskaber.
Disse typer udvikler ikke patina og karakter over tid. De har heller ikke samme holdbarhed som ægte læder.
Rengøring og vedligeholdelse af møbler i bonded læder kræver ofte blot en blød støvsugerbørste og en klud efter behov. Ved bonded læder har imprægnering ingen effekt.
Har du derimod en sofa eller en lænestol med Kentucky fra ILVA's stof - og læderkollektion? Så kan du med fordel give materialet imprægnering for ekstra beskyttelse.
Alle naturlige skind vil være unikke i farve og mønster. Naturlige skind vil fælde med hår. De tåler ikke støvsugning. Ved rengøring skal de vaskes i hånden og efterfølgende tørre liggende i skyggen. Ved rens eller vådrens skal dette ske professionelt.
I Ilva's stof - og læderkollektion tilbyder vi den karakteristiske Narv læder, som er en semianilin type med karakteristisk fremtoning. Læs mere her.