Kurv
Kurv

Lad der blive lys i dit hjem

ILVAs store guide til belysning

På denne tid af året er dagene præget af mørke og grå dage, hvor regnen siler ned og blæsten suser. Det mørke efterårsvejr giver anledning til at forny hjemmets belysning. Med smukke lamper og godt lys kan du skabe hyggelige timer indendørs - i læ for regn og slud. Lad dig blive inspireret og guidet i dette blogindlæg til at finde den rette belysning hjemme hos dig. I blogindlægget finder du nyttig information om belysningsformer, gode tips, kreative idéer, lampetrends, en guide til at finde den rigtige pære og meget mere.

Sådan får du det helt rigtige lys i hjemmet

ILVAs bedste belysningstip er at tænke i behov. Vi har alle forskellige behov i hjemmets forskellige rum. Det afhænger af dine daglige gøremål, præferencer og meget andet. Hos ILVA vil vi dog gerne hjælpe dig til at skabe den bedste belysning i hjemmet. Derfor har vi opdelt belysning i fire kategorier, som skal sørge for gode lysforhold i boligen.

4 former for belysning i dit hjem 

De fire former for belysning er: generel belysningarbejdsbelysningeffektbelysning og dekorativ belysning. Hvis du vil skabe den ideelle belysning i hjemmet, bør du altid så vidt muligt kombinere disse fire typer lys. De fleste områder i boligen kræver lys fra mere end en enkelt lampe. Derudover må lamper gerne være en kombination af det praktiske og det visuelle smukke. Læs om de fire former for belysning herunder.

Generel belysning

Alle områder af boligen, hvor vi opholder os eller på anden måde benytter, kræver en generel belysning. Generel belysning fungerer både som erstatning for og supplement til det naturlige dagslys. Du kan opnå en effektiv generel belysning med lamper eller andre lyskilder, der spreder lyset over de større overflader som vægge og lofter, eller som lyser i alle retninger. Loftlamper og pendler er gode belysningsformer til at skabe en grundbelysning i hjemmets centraler rum. Lamperne, der bruges som generel belysning, bør have et behageligt og naturligt lys, som samtidigt lyser hele rummet op.

Kombiner gerne den generelle belysning med mere lokale lyskilder for skabe en god atmosfære i rummet. Fokuseret lys på et bestemt område af rummet fungerer glimrende til at fremhæve indretningen og give stemningsfulde kontraster.

Når du skal vælge spisebordslampe, er det vigtigt at tænke over størrelsen på lampen, lysstyrke samt valg af farve og design. Du kan nemt skabe ekstra liv i rummet ved at vælge en farverig lampe. Er du mere til det tidløse og klassiske valg, så vælg en neutral farve. Du kan overveje at give rummet kant ved at vælge en lampe med en anderledes facon.

Tip til montering af spisebordslamper: Hæng lampen ca. 50-70 cm over spisebordet. Test det af ved at sætte jer ved bordet inden I monterer lampen færdig. Sørg for at den ikke skinner direkte ind i øjnene.

Generel belysning

Arbejdsbelysning

Benyt arbejdsbelysning ved de steder i boligen, hvor du udfører praktiske opgaver eller skal koncentrere dig. Praktisk arbejdsbelysning er især vigtigt i køkkenet, på badeværelset og til læsning i sengen eller lænestolen. Hvis du har et hjemmekontor, er det også et must-have med belysning ved dit skrivebord eller arbejdsområde.

Til arbejdsbelysning er det en god idé at vælge lyskilder, der kan justeres og har en lokal effekt. Det gælder lige fra bordlampen, der kan sættes i den rigtige vinkel på skrivebordet, til lys over køkkenbordet. Placeringen er afgørende for, om lyset får den ønskede effekt. Hav også i tankerne, at lyskilderne bør være diskrete, så de ikke blænder dine øjne.

 

 

Har du et kontor, hvor du arbejder, så kan det være en god idé at vælge en pære med flere 'Kelvin' end eksempelvis i stuen. Et køligere lys til hjemmekontoret er afgørende for at skabe et godt arbejdsmiljø. Det skal gerne være en pære med mellem 3000 og 4000 Kelvin. Bordlamper er et oplagt valg som belysning til hjemmekontoret. Det er både dekorativt og praktisk med en bordlampe på skrivebordet. Vælg en klassisk bordlampe, der passer ind i de flestes hjem, eller vælg en mere finurlig bordlampe for at pifte hjemmet op.

Tip til hjemmekontoret: Er du højrehåndet, så placer din bordlampe på din venstre side, så du ikke skygger for lyset. Er du venstrehåndet, så placer lampen på din højre side.

Arbejdsbelysning

Effektbelysning

 Effektbelysning er et svagt og fokuseret lys, som kan benyttes til at lyse smukke ting op med. Det kan være alt fra en fin vase eller et maleri til en arkitektonisk detalje. En meget almindelig form for effektbelysning er spotlights med forskellig strålebredde, men andre former for justerbare lamper, f.eks. væglamper, kan have samme virkning.

Målet er at fokusere opmærksomheden på det, man oplyser, og ikke på selve lyskilden. Lyset må dog ikke være alt for skarpt, da det ellers vil virke forstyrrende og uden balance.

Effektbelysning

Dekorativ belysning

Dekorativ belysning er en belysningsform, hvor lyskilden kun akkurat afgiver lys nok til at gøre opmærksom på sig selv. Lyset har som regel en ren dekorativ og stemningsskabende effekt, hvis det kan give et lokalt lys. Dekorativt lys er ofte det varme, flatterende og samtidig dunkle lys fra f.eks. “naturlige” lyskilder såsom pejseild og stearinlys.

Du kan opnå lignende lys med lamper, som oftest bruges til hyggehjørnet i stuen. Disse lamper er anderledes end de klassiske lamper, som bruges til arbejdsbelysning. Lamper til hyggehjørnet skal gerne skabe et behageligt lys i mørket, som indbyder til lange snakke i lænestolene eller rolige aftentimer foran tv’et.

Dekorativ belysning

Lampefavoritter

Vi har udvalgt nogle af vores lampefavoritter. Lamperne er favoritter, fordi de enten rammer ind i en helt særlig trend, eller fordi det er gode klassikere. Trendy lamper kan pifte hjemmet op, da de ofte er lidt anderledes, finurlige og spændende at se på. Klassiske lamper er derimod et sikkert og mere neutralt valg, da de enten sjældent eller aldrig går af mode. Mix gerne trendy lamper og klassiske lamper, hvis du elsker begge dele.

 

Lampetrends

Lamper med WOW-effekt eller såkaldte ”eyecatchers” er en stor trend. Det kan være en enkelt lampe, som i sig selv er spektakulær og fremtræden. Du kan også samle flere ens lamper i en form for lampeinstallation, hvor de hænger som en klynge. Hæng gerne lamperne op i forskellige højder for at skabe stemning. Du kan skabe en klynge af rispapirslamper eller glaspendler. Det giver et personligt og unikt look, som dine gæster helt sikkert vil lægge mærke til og beundre.

 

Naturmaterialer som linen, fransk flet eller rattan er en anden stor trend inden for lamper. Disse materialer passer godt ind i tidens trend, hvor det er moderne at indrette hjemmet med et strejf fra naturen. Med naturmaterialer i hjemmet kan du tilføre et blødt look, som uden tvivl vil give indretningen et hyggeligt og varmt udtryk. Flet har især gjort et comeback og er blevet populært at føre ind i hjemmet. Flet emmer af nostalgi og autenticitet.

Markante bordlamper er også en fremherskende trend. Især i form af store lampefødder med smukke lampeskærme til. Lampefødder i beton, keramik og glas hitter, da de giver et rustikt eller ekstravagant look. Det er specielt markante bordlamper, som skaber blikfang og volumen i hjemmet. Lad bordlamperne lyse din stue op og samtidigt være en skulptur i din indretning.

Glaslamper har været trendy i flere sæsoner, og hitter fortsat. De er mere tidløse og et mere klassisk valg. Glaslamper passer ind i de fleste rum og til de fleste indretningsstile. Glaslamper bærer præg af et elegant udtryk. Ofte rammer de ind i tendensen med organiske former og farvede glas. Tendensen er inspireret af 70’ernes luksuriøse glaslamper. 

Lampetrends

Vi elsker at holde øje med de seneste boligtrends – og lamper er ingen undtagelse. Lamper er iøjnefaldende og kan være med til at give et rum et helt særligt udtryk. Derfor betyder det meget, at du finder en lampe, som ikke kun er praktisk, men også er flot at kigge på. Vi har samlet en række lampetrends, som hitter lige nu.

Guide til valg af pære 

Det kan være svært at finde den rigtige pære til sin lampe, hvis man ikke har kendskab til de tekniske begreber inden for lys og lamper. Vi vil herunder forsørge at give dig et indblik i de mest centrale begreber, så du nemmere kan få netop det lys i hjemmet, som du ønsker. 

I dag er de gamle glødepærer erstattet med mere energivenlige LED pærer. Skiftet fra glødepærer til LED pærer har medført, at pærens kapacitet udregnes på en ny måde. Førhen kiggede vi på 'watt' for at få et indblik i den pågældende pære. Nu bruges 'lumen' til at finde ud af, hvor stor mængde af lys, pæren sender ud i rummet. Du kan med fordel vælge en lidt højere lumen, end du umiddelbart ønsker, da lysstrømmen falder over tid.
Vi anbefaler mellem 250 lumen til hyggehjørnet eller soveværelset, 470 lumen til stuen og 800-1000 lumen til køkkenet samt til over spisebordet

Endnu mere belysning! 

Lyt med i denne podcast, hvor ILVAs stylist kommer med gode råd til, hvordan du indretter dig med den bedste belysning, der passer til dit hjem. 

Er du klar til at finde det perfekte lys til dit hjem?