Kurv
Kurv

Sofaguide: 5 tips til at vælge den rigtige sofa

Det kan være lidt en jungle at vælge den helt rigtige sofa, for der er mange størrelser, funktioner, betræktyper og prisklasser at vælge imellem.
Vi giver dig her 5 tips til, hvad du bør overveje, når du skal vælge din nye sofa og klæder dig på til at tage det helt rette valg.

1. Størrelse og placering

Det første, du bør overveje, inden du køber din nye sofa, er hvor den skal placeres. Det er oftest placeringen, der er vigtigst, og den der dikterer hvilken sofa, du har plads til. Hvis sofaen vil stå bedst i et bestemt hjørne af stuen, er det også vigtigt at finde ud af om en chaiselongsofa skal være højre- eller venstrevendt, hvis det er sådan en, du er på udkig efter og har plads til.
Du bør også overveje eventuelt lysindfald, således at du ikke risikerer, at blive blændet af sollys, når du sidder i sofaen. Desuden kan sollyset få betrækket til at falme, så undlad så vidt muligt at placere din sofa et sted, hvor den står i direkte sol hele dagen.

2. Komfort og funktion

Inden du investerer i din nye sofa, er det også vigtigt at overveje hvilken type komfort, du foretrækker. Er du mest til en fast sofa uden løse rygpuder? Eller en helt blød flyder med god siddedybde? Eller noget lige derimellem? Det kan også være en fordel at prøve sofaen i et bolighus inden købet, hvis du er i tvivl om komforten.
Herudover bør du tænke på, hvordan du forventer at bruge din sofa. Ligger du næsten altid ned, når du slapper af i sofaen? Så kan du vælge en sofa med lave og bløde armlæn til at hvile hovedet på. Har du nogle gange overnattende gæster? Så er det måske en fordel med en ekstra dyb sofa eller en sovesofa.

3. Betræk og slidstyrke

Du skal selvfølgelig også beslutte hvilket betræk, du vil have på din sofa. De fleste sofaer kan vælges i forskellige materialer, i både stof og læder, så du kan vælge lige det, du foretrækker. Du kan dog gøre dig nogle overvejelser i forhold til, hvad der er mest praktisk hjemme hos dig.
Har du husdyr, der opholder sig i sofaen, kan det være en fordel med en lædersofa, da hårene ikke kan sætte sig fast i betrækket. En stofsofa er til gengæld for mange mere varm og hyggelig at sidde i, og oftest også et slidstærkt valg, hvis der bliver siddet meget i sofaen.

4. Stil og farve

Din nye sofa skal også passe til netop din stil og din indretning, og du skal vigtigst af alt vælge en sofa, du kan lide at kigge på, da den tager meget blikfang i stuen. Det gælder om, at finde den sofa, der matcher både din stil og dit ønske om komfort.
Her spiller farven en stor rolle for det overordnede udtryk. Er du 
til en sprudlende farvepalette eller noget mere neutralt? Tænk også over at vælge en sofa i en farve, som du ved, at du vil elske i mange år. Og hvis du har børn eller husdyr, så tænk på, om sofaen skal være hvid eller beige, eller om du vil få mere glæde af en mørkere sofa.

5. Mulighed for fleksibilitet og tilpasning

Er du typen, der ofte flytter rundt derhjemme? Eller ved du, at du i fremtiden skal flytte til et nyt hjem? Så bør du overveje en modulsofa, som er sammensat af enkelte sofamoduler, og som derfor kan ændres med flere eller færre moduler, hvis dine behov skulle ændre sig. Du kan også tilføje en et chaiselongmodul eller redesigne til en hjørnesofa. Kun fantasien sætter grænser med en modulsofa - og dermed kan du også bruge den i mange år, selvom dit sofabehov ændrer sig. 

Find din nye sofa