Kurv
Kurv

Hvad leder du efter?

Montering

Montering

Daglig brug

Daglig brug

Knirkende sofaer

Knirkende sofaer

Vedligeholdelse

Vedligeholdelse

Siddepuder - og hynder

Siddepuder - og hynder

FAQ

FAQ

ILVA's polstrede møbler er produceret i solide materialer, som sikrer lang levetid. Derfor kan vi også tilbyde 5 års garanti på alle vores produkter. Men for at sikre, at du kan få glæde af dine møbler i mange år fremover, kræver det pleje og vedligehold. Her kommer valg af materialer ind i billedet, for det har stor indflydelse på, hvor meget og hvilken slags vedligehold, man kan forvente.

Montering og almindelig brug

Når du modtager dit nye møbel fra ILVA, anbefaler vi, at du starter med at sikre dig, at informationen på produktet stemmer overens med din ordre. Er der uoverensstemmelser, er det altid nemmere for os at håndtere returvaren, hvis den er i original emballage.
Hjælp os med billeder og dokumentation: Alle billeder af de labels, som sidder på emballagen eller som et ID-tag under den fysiske vare, er interessante for ILVA ved en evt. reklamation, da det hjælper os til at finde årsagen til, at en fejl kunne ske.

Ved modtagelse

- Pak møblet ud uden brug af kniv. Vær altid to personer, og løft forsigtigt varen rundt. Følg brugsanvisningen for montering trin for trin. Samlevejledningen på produktet forefindes online under det enkelte produkt.

- Vær opmærksom på, at varen kan have haft en længere transporttid, når den modtages. Hynder, faste sæder og rammer kan derved have fået små midlertidige folder eller skævheder, som hurtigt vil rette sig ud, når varen tages i brug. Bank hynderne godt op med god kraft og glat stoffet ud ved at stryge med hænderne fra midten og ud mod siden, og giv møblet lidt tid til at akklimatisere sig. I løbet af 14 dage vil møblet have vænnet sig til temperaturen og luftfugtigheden i dit hjem.

- På nogle tekstiler kan der være lidt overskudstråde, der er synlige ved modtagelsen. Disse kan blot klippes af. Det forringer ikke produktet.

- Hvis du ikke kan finde benene til sofaen, så kig under bunden af modulet og se, om der skulle være en lynlås, hvor de er opbevaret. 

Daglig brug

- Undgå at skubbe rundt med møblerne. Det er en kraftig belastning for møblets ben. Skal det flyttes, så løft på forsvarlig vis.

- Stil ikke polstrede møbler tæt op ad varmekilder (20-30 cm fra radiatorer. Brændeovn mere end 1 meter væk).

 - Sæt filt/anden beskyttelse under benene for at undgå ridser og friktionslyde. Det er eget ansvar at påsætte og vedligeholde disse.

- Undgå at placere møbler i rum med høj fugtighed eller for tæt op ad kolde vægge, da det kan give skimmel, misfarvning og forringe kvaliteten.

- Beskyt stof - og især lædermøbler mod direkte sollys, så de ikke mister farven. Selvom varer kan have en høj lysægthed, kan de færreste tåle direkte sollys uden at falme. 

Nysgerrig på mere viden om pleje af læder - eller tekstilmøbler? Se her 

Hvordan ved jeg, om min sofa er højre - eller venstrevendt?

Har du bestilt din sofa med højre- eller venstrevendt chaiselong, så bedømmes dette altid ud fra, at man står foran sofaen og kigger mod den. Har du købt en U-opstilling med hvilemodul og chaiselongmodul, så er det altid chaiselongmodulet, som bestemmer, hvorvidt sofaen er venstre - eller højrevendt.

Nærbillede af sofa i grålig velour

TOLERANCER OG VEJLEDENDE MÅL: Polstrede møbler er håndlavede møbler lavet i bløde materialer. Derfor må man forvente nogle tolerancer omkring samlinger og syninger. Mindre højdeforskelle imellem moduler kan skyldes små ujævnheder på gulve.
Målene, der er angivet på polstervarer, er vejledende og fra sit bredeste/højeste sted. Dvs. hvis polstringen er rund på midten af et armlæn, er dette det bredeste/længste punkt på møblet. Jo blødere en sofa er i sin polstring, jo større tolerancer er der.

Nærbillede af lænestol i fransk flet

VORES AMBITIONER: Hos ILVA vil vi gerne have certificerede og miljømærkede produkter og arbejder hårdt på at få det på alle vores produkter. Alle produkter overholder EU´s REACH initiativ, som har strenge krav i forhold til brug og tilstedeværelse af kemikalier i møbler. Se mere om vores miljømæssige tiltag

Knirkende sofaer

Nogle gange vil du opleve, at sofaen knirker, når den lige er blevet leveret, eller hvis du flytter den. De materialer, som sofaen består af, er fleksible og kan give sig ved forandring af f.eks. temperatur, luftfugtighed eller blot en ny placering. Så snart sofaen har vænnet sig til de nye omgivelser, holder knirkelydene op. Ellers kan du med fordel forsøge dig med nedenstående tips:

- Træk sofaen lidt ud fra væggen, så luften kan cirkulere. Hvis den står for tæt op ad væggen, kan det give knirkelyde. Ben kan evt. stå op ad fodliste.

- Er sofaen sammensat af flere dele, så prøv at adskille dem, så du kan høre, om det også knirker, når sofaen er skilt ad. Ofte skyldes knirkelyde, at moduldelene eller chaiselongdelen ikke er kommet helt i hak i samlingen.

- Er sofaen samlet med connectors, kan man prøve at lægge et stykke gammelt tøj eller tæppe imellem de to metaldele.

- Det kan også være gulvet, der knirker. Prøv at lægge et tæppe, filtdutter eller andet blødt under benene på sofaen. 

- Efterspænd alle skruer, ben og samlebeslag under sofaen, connector-beslag mellem modulerne og dem inde i sofaen, der fx holder udskiftelige armlæn på plads. Disse kan - og vil med tiden - blive lidt løse.

- Hvis det stadig knirker efter tjek af ovenstående, så optag en video og brug ILVA's reklamationsformular, som du kan finde herinde: Reklamationsformular

 

Vedligeholdelse 

Udover at skulle sætte sig ind i selve det materiale, som dit møbel er lavet af, er der nogle generelle ting, der gør sig gældende for sofaer og lænestole:

  • Stramning af alle skruer og ben efter et par måneder og efterfølgende et par gange om året. Dette sikrer, at møblet ikke begynder at arbejde og derved afgiver lyde ved brug.
  • Støvsugning af alle overflader med blød børste og mellem sugeevne på støvsugeren. Det er vigtigt, at man jævnligt støvsuger polstermaterialer, da skidt virker som sandpapir på tekstiler og læder.
  • Alle sidde- og ryghynder vil skifte form ved brug. At banke hynderne kraftigt igennem med jævne mellemrum er derfor nødvendigt. Hynder med kraftigt fyld kan kræve en hårdere kraft, men ikke så ofte, hvorimod blødt fyld hurtigt tager form efter kroppen og vil skulle bankes op jævnligt. Præcis hvor meget er individuelt for den enkelte person.
  • Man vil kunne opleve, at der er en forskel i fastheden fra den ene pude til den anden. Dette vil forsvinde med tiden. Årsagen er, at skum består af en masse cellevægge, og først når disse cellevægge bliver ”knust”, opnår skummet sin elastiske egenskab. En ny sofa vil derfor typisk føles lidt hård, men vil med tiden blive blødere. Dette er normalt.
  • ”Løse puder”, der er syet fast til sofaen, kan ikke holde til, at man løfter i dem.
  • En sofa, der er designet til at være dyb og blød, vil oftest have et rynket look.

Find pleje og vejledning til stof - og lædertyper her.

Husk på, at...

Nærbillede af veloursofa  med kaffekop og bog stående ovenpå

Armlæn er kun til arme: Selvom møbler kan se robuste ud, tåler de ikke alle påvirkninger. Fx kan et armlæn ikke tåle, at man sidder på det eller løfter i det.

Brun sofa set skråt bagfra

Maxbelastning: Møbler er typisk konstrueret til at tåle belastninger på maks. 110 kg (personvægt) pr. sæde. Hvis man belaster sofaen ved f.eks. at hoppe i sofaen, er der stor sandsynlighed for, at stellet vil knække.

Sofabord med træstel og bordplade i glas set oppefra stående ovenpå organisk gulvtæppe

Indtages maden nogle gange ved sofabordet foran fjernsynet? Så skal du være opmærksom på, at både læder og stof nedbrydes af fedt fra mad, så pas på med at spilde. Selv små mængder fedt fra fx popcorn kan starte en nedbrydningsproces. Læg derfor et tæppe over, hvis der skal spises i sofaen.

Sofabord med pynteting stående foran sofa i rødt design

Vær opmærksom på at kradsemærker og rifter fra fx metaldele og nitter kan løsne eller fjerne fibrene i stoffet og gøre skade på både stof og læder. Hvis man skulle være uheldig, at disse tråde er blevet trukket ud, kan man med en større nål eller strikkepind skubbe dem om på den anden side.

Konstruktion

Der anvendes typisk stålfjedre, gummigjorde eller plader som bund, og der polstres med polyester- eller koldskum og fibervat. I puder kan der være skum, granulat, fibervat, fjer, dun eller kombinationer. Polydun, som er en kombination, kan, hvis den anvendes i sædepuder, have en lidt kortere levetid end andre typer pudefyld.
Al polstring ændrer sig under daglig brug. Sørg derfor for at ombytte puderne, hvis det er muligt, og sid ikke altid samme sted. På den måde kan polstringen “sætte sig” mere jævnt over hele siddefladen, og komme mindre “ud af facon” efter brug.

Er polstringen udsat for hårdt brug, fx tunge personer eller kontinuerlig brug dagen igennem, skal der vælges en hårdere polstring med stor genrejsningsevne.

2, 2½, 3PERS BETEGNELSER OG MELLEMRUM IMELLEM SÆDER

Betegnelserne med antal personer er mere et udtryk om sofaens længde end det faktiske antal personer, der kan sidde i sofaen.

Alt efter designet på sofaen kan man kan godt sidde i mellemrummet mellem sæderne, men det er ikke det mest komfortable sted på sofaen.
På modulsofaer kan man i mellemrummet risikere at mærke selve rammen, og på siddepladser, der er høje på midten og mindre i siden, er der ikke lige så meget polstring ved mellemrummet, som der er på midten af sædet.

I en hynde med pocketfjeder er der ofte en kant af skum omkring fjedrene. Sidder man meget i midten af 2 hynder uden at flytte dem rundt, vil skumkanten blive det mest belastede og dermed hurtigere blødere end selve fjedrene.

Derfor anbefales det at undgå at bruge mellemrummene på sofaen til sin faste plads.

Rygpuder - og hynder: Blødhed og hårdhed

Når du modtager sofaen, har ryghynderne ofte ligget oven på hinanden og skal derfor allerede fra start masseres/bankes for at finde sin form.

Ryghynder med løse dungranulat/-fibre er bløde at sidde i, men vil med tiden blive "siddet til". De skal derfor en gang imellem bankes hårdt og rystes for at holde formen. Hvor meget de skal bankes, er op til den enkeltes behov. Fyldet er syet i kanaler eller firkanter (Disse kan med tiden blive mere synlige), som skal sørge for, at alt det bløde indhold bliver holdt på plads og ikke forskubber sig. Men ligesom med alle andre hynder, er det en god idé at bytte dem rundt, så de bruges lige meget.

Ryghynder i koldskum kræver lidt mindre opbankning, men er også lidt hårdere at sidde i. De vil også med tiden blive blødere og bære præg af brug, og desuden kan betrækket trække lidt skævt. Vend derfor gerne hynderne, og byt dem rundt i sofaen for at belaste dem jævnt. Tilret betrækket efter behov.

Ofte er bløde puder, der folder og rynker lidt, en del af det ”behagelige og afslappede look”, som møblet er designet med. Skal sådanne bløder puder holde faconen, er omhyggelig opbankning næsten nødvendigt dagligt. Det er meget individuelt, hvilket udtryk man ønsker på sin sofa.

Siddehynder: Blødhed og hårdhed

Når sofaen leveres, har den ikke været i brug, og vil derfor til en start være hårdere end tiltænkt. I takt med at man bruger sofaen, vil skummet blive blødere. Som tommelfingerregel siger man, at skummet vil blive 15%-20% blødere over tid. Hvor hurtigt dette sker, afhænger af brugsmønster og belastning. Men i de første måneder vil der være den mest mærkbare forskel, medmindre man er god til at bruge alle pladser lige meget.

På hynder med en top af dun, fjer, fibre eller granulat vil man have en blød overflade, som vil forme sig efter kroppen. Uden denne top ville sædet føles mere hårdt at sidde på. Det kan være nødvendigt at banke, skubbe eller massere denne top fra tid til anden. Det er meget individuelt fra person til person, hvor meget man skal forvente.

Blødhed og vedligehold går hånd i hånd, alt efter hvilket udtryk man er tilpas med.

Bliv klogere på din sofa eller lænestol