Kurv
Kurv

Der er flere ting at tage højde for, når du skal købe ny seng, og det kan virke som en stor beslutning, eftersom vi bruger så meget tid i sengen. For hvilke sengetyper, fastheder og topmadrasser findes der, og hvad passer bedst til netop dig? Her guider vi dig hele vejen igennem senge-junglen og klæder dig på til at vælge dit helt rette senge-match.

God søvn

 

Hvorfor er god søvn vigtig?

God søvn er generelt rigtig vigtig for din daglige trivsel. Din seng skal faktisk gerne fungere som din egen menneskelige oplader. Ligesom din mobiltelefon, er det nødvendigt at du bliver ladet op ordentligt op hver nat, så du har nok energi og overskud til hele dagen.
Med for lidt eller for dårlig søvn bliver blandt andet din koncentrationsevne, reaktionshastighed og kreativitet kraftigt nedsat, hvorimod en god nats søvn forbedrer immunforsvaret og hjælper med at forebygge stress, angst og depression. Det er også i søvnen, at kroppens celler og muskler restituerer og genopbygges. Kort sagt er en god søvn altså essentiel for en velfungerende hverdag. 

Hvad er god søvn?

Når du lægger dig i sengen, bør du relativt hurtigt føle dig afslappet. Det er forskelligt, hvor mange timers søvn, man behøver. Som regel falder behovet med alderen. Men fælles for alle er, at du bør føle dig frisk og veludhvilet, når du vågner. Du bør selvfølgelig heller ikke have ondt nogle steder eller ligge ubehageligt, så det forstyrrer din søvn. 

Gode råd til bedre søvn

  • Sørg for at du har en seng, der passer til dig og dine behov.
  • Undgå at bruge din mobil, tablet, tv eller andre skærme en halv time inden sengetid.
  • Undgå at drikke alkohol, kaffe og andre koffeinholdige drikke om aftenen.
  • Gå i seng og stå op cirka på samme tid hver dag.
  • Sørg for at have en god temperatur i soveværelset.
  • Indret soveværelset med en rolig, afslappende og afdæmpet stemning.

Vælg den rette sengetype

 

Boksmadras

En boksmadras er en madras med en træramme bygget omkring, hvorpå benene også monteres. Her har du på ingen tid en fuldt funktionsdygtig seng, som er klar til brug, og desuden er nem at flytte rundt med, hvis det bliver nødvendigt. Den enkle opbygning betyder, at man får meget seng og komfort for pengene. En boksmadras er altså det enkle og budgetvenlige valg, og du kan stadig vælge lige den affjedring og topmadras, der passer dig for at tilpasse din nye seng.

Kontinentalseng

En kontinentalseng er en seng opbygget af flere lag madrasser, som kan sammensættes efter dine behov og sikre optimal komfort til kroppen hele natten. Sengens mange madraslag giver også en god højde, som gør det nemmere at komme til og fra sengen. Fordi kontinentalsengen er opbygget af flere lag, kan du dermed selv sammensætte lagene, så de passer til dine ønsker i forhold til fasthed, støtte og størrelse. Her kan der med fordel også være mulighed for at vælge forskellige fastheder til sengens to sider, hvis I er to med forskellige aflastningsbehov.

Elevationsseng

En elevationsseng har en motor, så du kan justere positionen efter behov. Du får altså en funktionel seng, hvor du kan hæve og sænke i forskellige niveauer, alt efter behov. Det er derfor det perfekte sengevalg til dig, der kan lide at sidde op i sengen og læse, eller har brug for at ligge med hoved eller ben hævet, når du sover.

Bokselevationsseng

Bokselevationssengen er en kombination af det bedste fra boksmadrassen og det bedste fra elevationssengen. Det smarte ved en bokselevationsseng er, at boksmadrassen og elevationsbunden er bygget sammen i ét system. Dermed risikerer du ikke, at de to elementer skrider fra hinanden i løbet af natten.

Sengens fasthed

Fastheden er afgørende for, hvor hård eller blød madrassen er. Så når du vælger din nye seng, er det vigtigt, at du vælger en fasthed, der passer til din krop og dine individuelle søvnbehov. Om du skal have en blød, medium, fast eller ekstra fast madras, afhænger blandt andet af din kropsvægt, kropsbygning og foretrukne soveposition.


Som udgangspunkt anbefaler man en medium madras til personer under 75 kg, en fast til personer mellem 75-95 kg og en ekstra fast madras til personer over 95 kg. Det kommer dog også an på din kropsbygning. Kvinder har for eksempel oftest brug for ekstra støtte til hofterne og plads til, at de kan synke lidt ned i en blødere madras. Ligeledes kan det være godt med en lidt blødere seng end ellers, hvis du sover mest på siden.
Med den helt rette fasthed, får du den mest optimale aflastning af kroppen og får en god nats søvn igennem hele natten.

Er du i tvivl om hvilken fasthed, du skal vælge, er det en god idé at tage ud og prøve forskellige senge og fastheder, i et af vores bolighuse, for at mærke, hvad der føles bedst for dig. I vores bolighuse står der altid en sengerådgiver klar til at rådgive dig om dit sengekøb.

 

Topmadrassen - prikken over i'et

Topmadrassen er prikken over i'et til din seng og giver det sidste ekstra komfortlag, der sørger for en optimal nattesøvn. Der findes topmadrasser i forskellige materialer, som hver især har nogle gode egenskaber.

Celcius

En topmadras med celcius-skum er trykaflastende og former sig efter din krop og dine bevægelser, når materialet bliver opvarmet af din kropstemperatur. Denne type topmadras bliver ofte anbefalet af kiropraktorer pga. skummets evne til blandt andet at forebygge liggesår. Hvis du nyder at ligge i en blød seng, der former sig efter din krop, bør du overveje en topmadras med celcius-skum.

Latex

Latex er en gummiart, der har en meget høj spændstighed. En topmadras med latex vil have en lang holdbarhed og give dig en god liggekomfort. Latex lader huden ånde og har en god evne til at tilpasse sig kroppens bevægelser og konturer, og derfor vil liggekomforten med en latex-topmadras være helt i top.

Polyetherskum

Hvis du vælger en topmadras med polyetherskum, får du god komfort til pengene. Polyetherskum har en god evne til at aflede fugt, og samtidig har det en god bæreevne, så du får en god liggekomfort.

Få rådgivning til dit sengekøb

Det kan være lidt en jungle at finde rundt i hele udvalget af senge og madrastyper. I vores bolighuse kan du få vejledning til dit sengekøb af en af vores sengerådgivere og prøve de forskellige kombinationer af fastheder og topmadrasser, så du kan vælge en seng, der passer dig. Du kan også tilpasse din nye seng ved at vælge lige den farve, de ben og den sengegavl, du ønsker, så du kan indrette dit drømmesoveværelse med en både dekorativ og komfortabel seng.

Indretning af dit soveværelse

Dit soveværelse er et rum, hvor du kan slappe af og finde ro. Det kan du opnå ved hjælp af indretning. En god nats søvn kan du, udover at investere i en god seng, også opnå ved at gøre noget ved din indretning og dine omgivelser. 

INSPIRATION TIL DIT SOVEVÆRELSE