Kurv
Kurv

Pleje af betræk

Sofaer, lænestole og sovesofaer

Generelt

ILVAs polstrede møbler er produceret i solide materialer, som sikrer lang levetid. Men for at forlænge levetiden, kræver det vedligehold. Man undgår ikke vedligeholdelse, hvis man vil beholde møblerne i mange år. Men valg af materialer, stof/læder typer på f.eks. sofaer, har stor indflydelse på, hvor meget vedligehold, man kan forvente.

Montering og almindelig brug

Når du modtager dit nye produkt, anbefaler vi, at du starter med at sikre dig, at informationen på produktet stemmer overens med din ordre. Er der uoverensstemmelser, er det altid nemmere for os at håndtere retur- varen, hvis den er i original emballage.

Har du evt. bestilt sofaen med højre- eller venstrevendt chaiselong, så bedømmes dette altid ud fra, at man står foran sofaen og kigger mod sofaen. Har du købt en U-opstilling med hvilemodul og chaiselongmodul. Så er det altid chaiselongmodulet, som bestemmer venstre eller højre.

Højre- og venstrevendt sofa

Pak møblet ud uden brug af kniv. Vær altid to personer og løft forsigtigt varen rundt. Følg brugsanvisningen for montering trin for trin. Samlevejledningen på produktet forefindes online under det enkelte produkt.

Vær opmærksom på, at varen kan have haft en længere transporttid, når den modtages. Hynder, faste sæder og rammer kan derved have fået små midlertidige folder eller skævheder, som hurtigt vil rette sig ud, når varen tages i brug. Bank hynderne godt op med god kraft og glat stoffet ud ved at stryge med hænderne fra midten og ud mod siden, og giv møblet lidt tid til at akklimatisere sig. I løbet af 14 dage vil møblet have klimatiseret sig til temperaturen og luftfugtigheden i dit hjem.

Undgå at skubbe rundt med møblerne. Det er en kraftig belastning for benene. Skal de flyttes, så løft dem på forsvarlig vis.

Stil ikke polstrede møbler tæt op ad varmekilder (20-30 cm fra radiatorer. Brændeovn mere end 1 meter).

Sæt filt/beskyttelse under benene for at undgå ridser og friktionslyde. Det er eget ansvar at påsætte og vedligeholde disse.

På nogle tekstiler kan der være lidt overskudstråde, der er synlige ved modtagelsen. Disse kan blot klippes af. Det forringer ikke produktet.

Undgå at placere møbler i rum med høj fugtighed, da det kan give skimmel, misfarvning og forringe kvaliteten.

Beskyt stof- og især lædermøbler mod direkte sollys, så de ikke mister farven. Selvom varer kan have en høj farveægthed, kan de færreste tåle direkte sollys uden at falme. Undgå at placere lædermøbler tæt på varmekilder, såsom radiatorer og brændeovne. Det udtørrer læderet.

KNIRKENDE SOFAER

Nogle gange vil du opleve, at sofaen knirker, når den lige er blevet leveret, eller hvis du flytter den. De materialer, som sofaen består af, er fleksible og kan give sig ved forandring af f.eks. temperatur, luftfugtighed eller blot en ny placering. Så snart sofaen har vænnet sig til de nye omgivelser, holder knirkelydene op. Ellers kan du med fordel forsøge dig med nedenstående tips:

  • Træk sofaen lidt ud fra væggen, så luften kan cirkulere. Hvis den står for tæt op ad væggen, kan det give knirkelyde. Ben kan evt. stå op ad fodliste.
  • Er sofaen sammensat af flere dele, så prøv at adskille dem, så du kan høre, om det også knirker, når sofaen er skilt ad. Ofte skyldes knirkelyde, at moduldelene eller chaiselongdelen ikke er kommet helt i hak i samlingen.
  • Er sofaen samlet med connectors, kan man prøve at lægge et stykke gammelt tøj eller tæppe imellem de to metaldele.
  • Det kan også være gulvet, der knirker. Prøv at lægge et tæppe, filtdutter eller andet blødt under benene på sofaen. Specielt hvis du har trægulv og filtdutter, der har været sat på, er blevet slidt. Du har selv ansvaret for at sikre filtdutter under benet.
  • Efterspænd alle skruer, ben og samlebeslag under sofaen, Connector-beslag mellem modulerne og dem inde i sofaen, der holder f.eks. udskiftelige armlæn på plads. Disse kan - og vil med tiden - blive lidt løse.
  • Hvis det stadig knirker efter tjek af ovenstående, så optag en video og brug ILVAs reklamationsformular, som du kan finde herinde: Reklamationsformular

Tolerancer

Polstrede møbler er håndlavede møbler lavet i bløde materialer og ofte opbygget som moduler. Derfor må man forvente nogle tolerancer omkring samlinger og syninger. Målene, der er angivet på polstervarer, er vejledende og fra sit bredeste/højeste sted. Dvs. hvis polstringen er rund på midten af sit armlæn, er dette det bredeste/længste punkt på sofaen. Jo blødere en sofa er i sin polstring, jo større tolerancer er der.

Kemi - Bæredygtighed

Hos ILVA vil vi gerne have certificerede og miljømærkede produkter og arbejder hårdt på at få det, på alle vores produkter. Alle produkter overholder EU´s REACH initiativ, som har strenge krav i forhold til brug og tilstedeværelse af kemikalier i møbler. Se mere om kemi og bæredygtighed her

Vedligeholdelse

Stramning af alle skruer og ben efter et par måneder, ved ny sofa og efterfølgende et par gange om året, sikrer at møblet ikke begynder at arbejde og derved afgive lyde ved brug.

Støvsug alle overflader med blød børste og lavt sug på støvsugeren. Det er vigtigt at man jævnligt støversuger polstermaterialer, da skidt virker som sandpapir på tekstiler og læder.

Lædermøbler kan evt. aftørres for støv med let fugtig klud.

Alle sidde- og ryghynder vil skifte form ved brug. Kraftig opbankning af hynder er med jævne mellemrum derfor nødvendigt. Hynder med kraftigt fyld kan kræve en hård opbankning, men ikke så ofte. Hvorimod blødt fyld hurtigt tager form efter kroppen og vil skulle bankes op jævnligt.

Polstrede møbler er lavet af fleksible materialer, så der kan fremkomme f.eks. sidderynker på store overflader. Dette er helt normalt og vedligeholdes ved at glide hænderne fra midten af hynden og ud mod siderne. Stoffet eller læderet skal ikke sidde helt stramt omkring puderne, da det så vil gå ud over fleksibiliteten og blødheden.

Man vil kunne opleve, at der er en forskel i fastheden fra den ene pude til den anden. Dette vil forsvinde med tiden. Årsagen er, at skum består af en masse cellevægge, og først når disse cellevægge bliver ”knust”, opnår skummet sin elastiske egenskab. En ny sofa vil derfor typisk føles lidt hård, men vil med tiden blive blødere. Dette er normalt.

Et hjørnemodul på en sofa kan nogle gange føles som om, at man synker lidt dybere end de andre sæder. En af årsagerne til dette er, at man ofte sidder med hele sin vægt, da man oftest sidder dybere og får løftet sine ben fra jorden, hvilket man typisk ikke gør, når man sidder almindeligt på de andre sæder.

DET MED SMÅT

Selvom møbler kan se robuste ud, tåler de ikke alle påvirkninger. Fx kan et armlæn ikke tåle, at man sidder på det eller løfter i det.

”Løse puder”, der er syet fast til sofaen, kan ikke holde til, at man løfter i dem. Møbler er typisk konstrueret til at tåle belastninger på maks. 110 kg (personvægt) pr. sæde. Hvis man belaster sofaen ved f.eks. at hoppe i sofaen, er der stor sandsynlighed for at stellet vil knække.

Bruges dagligstuen til måltider, der indtages ved sofabordet foran fjernsynet, skal man være opmærksom på, at både læder og stof nedbrydes af fedt fra mad, så pas på med at spilde. Selv små mængder fedt fra f.eks. popcorn kan starte en nedbrydningsproces. Sikr sofaens levetid ved at lægge et tæppe over, hvis der skal spises i sofaen.

Vær opmærksom på at kradsemærker og rifter fra f.eks. metaldele og nitter kan løsne eller fjerne fibrene i stoffet og gøre skade på både stof og læder. Hvis man skulle være uheldig, at disse tråde er blevet trukket ud, kan man med en større nål eller strikkepind skubbe dem om på den anden side.

Hvis man sidder flere i en sofa, kan man komme til at sidde i mellemrum mellem 2 hynder. Vi anbefaler, at det ikke sker ofte, da der typisk ingen affjedring er under mellemrummet. Det betyder, at materialerne i hynden udsættes for større kraft, end hvis man sidder på midten og har affjedringen.

En sofa, der er designet til at være dyb og blød, vil oftest have et rynket look.

ILVAS STOF- OG LÆDERKOLLEKTION

Pleje af tekstil og stof

For at gøre tekstilet mere modstandsdygtigt mod snavs og støv, skal det altid imprægneres, og det vil ikke ændre stoffets udseende eller åndbarhed.
Møbelbetræk kan være fremstillet af plast, naturfibre eller syntetiske fibre. Husk at beskytte mod sollys. Til almindelig brug bør lysægtheden ikke være under 4 (skala fra 2 til 8). Særligt røde og orange farver falmer i direkte dagslys.

Møbelbetræk med luv, f.eks. velour, skifter farve, når lyset kommer fra forskellige retninger. Det samme kan ske, hvis luven trykkes ned. Det er ikke en fejl, men naturligt for stoffet. Uldvelour har en større genrejsningsevne end de fleste syntetiske velourstoffer. Farveændringer er lysfænomener og har ingen betydning for slidstyrken.
Man kan købe en velourbørste til at rejse luven op igen, hvis den ikke rejser sig af sig selv.
Møbelbetræk kan normalt ikke vaskes. Vedligeholdelsen er støvsugning og evt. forsigtig pletrensning uden brug af kemiske rensemidler. At betrækket er aftageligt, betyder ikke, at det altid kan renses eller vaskes. Se efter om der er påsyet vaske-/ rensevejledning. Er der ingen mærker, kan det ikke vaskes.

Mørke farver kan i begyndelsen give afsmitning på lyse tekstiler, hvis de gnides mod hinanden. Vær opmærksom på f.eks. nye cowboybukser mod en lys stofsofa. Beklædning med metalnitter, store jernspænder eller andet hårdt materiale kan slide meget hårdt på møbelstoffer og bør undgås i den daglige brug af møblerne.

Pletrensning af møbelbetræk skal ske med forsigtighed. 

Lysægthed

Er en betegnelse der beskriver stoffets evne til at kunne beholde sin oprindelige farve, når det bliver udsat for sollys. Lysægthed skala er fra 1-8, hvor 8 er det bedste. Bomuld har som udgangspunkt en lav lysægthed, hvorimod uld som oftest har en høj lysægthed. Selv ved en lysægthed på 8, vil der stadig kunne ske en farveændring. Vi anbefaler at købe minimum lysægthed 4.

Martindale

Er den enhed, hvormed slidstyrken på møbelstof beskrives. Til sofaen i private hjem anbefales et minimum mellem 15.000 – 25.000 martindale for at kunne klare normalt slid. Til sammenligning anbefales det normalt, at man bruger stof med over 50.000 martindale i offentlige miljøer, som f.eks. tog og busser og 80.000 i bl.a. lufthavne og lobbyer. Et møbelstof med f.eks. 100.000 martindale vil stadig kunne blive ødelagt af skarpe kattekløer, men det vil kunne holde til en stor mængde trafik.

Pilling

Pilling er det, de fleste vil kalde ”fnuller”. Små tekstilkugler som også sidder på dine striktrøjer. Det er faktisk bare overskudsfibre, som både kan komme fra møblet, men også fra dit tøj, puder og din plaid. Naturtekstiler afgiver ofte de fleste fibre.
Pilling er for mange blevet et negativt ladet ord og misforstås ofte, som om det er et dårligere stykke tekstil, hvis der er lidt overskudsfibre på stoffet. Det er ikke sandt.
Ved reklamationer kigges der typisk på, om det er udefrakommende fibre, eller det kommer fra selve stoffet. I langt de fleste tilfælde er det dog fibre fra tøj, plaider eller tæpper.

Sådan forebygger du pilling
Støvsug sofaen jævnligt med det bløde mundstykke, så overskudsfibre og støv/sandkorn fjernes, inden de begynder at fnuldre sammen. Er der allerede kommet lidt overskudsfibre på din sofa, fjernes det nemt med en fnugrulle eller en elektrisk tekstil-shaver.

Uld

Uld er både smudsafvisende (i højere grad end andre naturfibre), elastisk og slidstærkt. Uldstof kan i begyndelsen afgive lidt overskudsfibre fra overfladen - pilling. Dette har ingen betydning for kvaliteten.

 

Hør

Hør har en god slidstyrke, men tåler ikke at blive “knækket”. Hør er ret modtagelig overfor smuds og har tendens til at krølle. Det tåler ikke kemisk rens, tekstilrens eller imprægnering. Undgå at tørre med en våd klud, da dette kan efterlade gule skjolder.

 

Bomuld

Har god slidstyrke, men påtrykte mønstre er ikke modstandsdygtige overfor slid og sollys. Groft tøj som denim osv. slider hårdt på bomuld. Bomuld er uegnet til møbler, der udsættes for meget sollys eller stort dagligt slid. Vær forsigtig med at rense bomuld, da farven kan ændre sig. Er betrækket aftageligt, så se efter vaskeanvisning før vask. Er der ingen anvisning kan stoffet ikke vaskes.

 

Syntetiske fibre, polyester, nylon, mikrofibre, velour, polypropylener mv.

Er slidstærke og lette at holde. Gløder efterlader små huller. Mikrofibre er også syntetiske fibre. De er normalt både slidstærke og lette at holde. De kan svækkes i våd tilstand og tåler ikke, at der gnides under pletrensning. Følg vejledningen eller spørg sælgeren. Velour kan ændre udseende og farve alt efter lys og vinkel, hvilket er en naturlig egenskab for velour.

 

Imiteret pels

For at den imiteret pels kan bibeholde sit originale look og ikke falde sammen, er det vigtig, at man forsigtigt får støvsuget og ventileret pelsen jævnligt.

 

Pleje af læder

Ægte læder er et rent naturprodukt, og præcis som med træ, er der ikke to, der er helt ens. Hudens udseende og egenskaber varierer alt efter fra hvilken del af dyret, den er skåret, og hvilke påvirkninger den har været udsat for, hvilket er med til at skabe et unikt møbel.
De naturmærker som ikke er fejl, men er helt naturlige, kan være:

  • Sår efter insektbid, rifter og flænger fra grene eller torne. Er såret vokset sammen, er der ingen svækkelse af læderet.
  • Fedtstriber fra området ved ribbenene ses også i det færdige læder og fremhæver det naturlige ved huden.
  • Rynker (nakkerynker) kan være af forskellig art fra dyr til dyr. Disse rynker kan anes i det færdige læder og er med til at fremhæve, at der er tale om et naturprodukt.
  • Ætsningsskader fra f.eks. gødning, der har ætset mærker på huden.
  • Svamp og ringorm findes på mange dyr.

Disse uregelmæssigheder er kendetegnet for ægte læder, og giver en unik historie

Lædertyper

Det er vigtigt, at man gør sig klart, hvad man ønsker, og sammen med sælgeren finder det læder, der svarer til ens behov.

Anilin læder

Anilin er den mest eksklusive kategori af læder. Kendetegnet ved denne lædertype er, at den nærmest står urørt fra naturens side. Det vil sige, at naturlige ar som insektbid og nakkefolder er synlige – dette er ikke fejl, men skal ses som adelsmærker, der viser, at det er et kvalitetslæder. Strukturforskelle forekommer ofte på denne læderkategori. Der kan også være tydelige farveforskelle, da det er naturligt læder. Det er et meget åbent læder uden en dækfarve og overfladelak, hvilket giver en fantastisk komfort, men som samtidig er meget modtagelig overfor spild og pletter.
Det er gennemfarvet, og overfladen er som udgangspunkt ganske nøgent. I nogle tilfælde har læderet fået en let smudsafvisende overfladebehandling i form af en tynd imprægnering. Alle naturmærker vil være synlige på huden, hvilket samtidig betyder, at huden fortsat ånder. Dette bidrager i høj grad til læderets komfort og eksklusivitet. Læderet er blødt, lækkert og smidigt. Lysægtheden er ikke høj, som regel 4 og derunder, hvorfor det bør beskyttes mod direkte lys. Det opsuger let væsker og fedt f.eks. fra håret, og det bliver ofte mørkere i brug, med andre ord får det med tiden patina.

Nubucklæder

Er et let slebet anilinlæder, hvor det naturlige og bløde læder er fremhævet. Farveskift, dyrets egen struktur, insektbid, ar og gødningspletter er synlige. Læderet har derfor en høj komfort og mulighed for at ånde, men er samtidig meget følsomt overfor pletter. Nubuck bør imprægneres inden brug og afrenses og imprægneres 4-6 gange årligt.

Semianilin læder

Har fået et tyndere lag farve og overfladefinish i forhold til det dækfarvede læder. Denne behandling gør læderet mere modstandsdygtigt og nemmere af vedligeholde. Samtidig beholder læderet sin gode siddekomfort. De naturlige mærker vil i et vist omfang også fremkomme på semianilin. Fordelen er, at det kombinerer det naturlige look, som kendetegner anilinlæder, med en god holdbarhed og en nemmere vedligeholdelse. Semianilin tåler hårdt slid og er knap så modtagelig over for fedtstoffer og lys som anilin.

Dækfarvet læder

Har højere lysægthed end anilinlæder, da dækfarvet læder er overfladebehandlet. Det modstår de fleste brugspåvirkninger og er let at vedligeholde. Læderet har fået påført et lag med farve, samt et lag med en transparent overfladefinish, for at gøre læderet mere modstandsdygtigt overfor snavs, pletter og væsker. Dækfarvet læder er normalt enten slebet eller printet. Dette betyder, at kun meget få naturmærker kan ses på overfladen. Rengøring foretages med støvsuger med blødt mundstykke. Overfladebehandlet læder rengøres med en blød klud, evt. opvredet i demineraliseret vand. Ved grundig rengøring bør man bruge et professionelt rense- samt beskyttelsesmiddel, så det beskytter læderets overflade mod snavs og pletter, og samtidig er med til at holde læderet smidigt. Spørg sælgeren om hvad dit læder har bedst af. En effektiv lædercreme hjælper til at overfladen holdes intakt. Følg altid brugsanvisningen. Er overfladen brudt kan olie og creme give grimme skjolder.

NB Brug aldrig opvaskemidler, sulfo, opløsningsmidler eller andre rensemidler på læder. Tidligere har man overvejende benyttet sæbespåner, men pga. ændring af garvningsprocessen, samt det faktum at de fleste sæbespåner ikke er naturlige (fyldt med kemiske tilsætningsstoffer), er det ikke længere den rette pleje for læder. Sæbespåner, som ikke er naturlige, udtørrer læderet og giver ingen beskyttelse.

Ruspalt

Har ingen narv, det er kødsiden af huden. Den er efterfølgende præget, farvet og overfladebehandlet. Skal vedligeholdes som dækfarvet læder.

Ruskind

Må kun rengøres med en støvsuger og ikke med vand eller sæbespåner. Ruskind må IKKE få læderfedt.

By-Cast læder

Er spalt (kødsiden) der har fået påtrykt en kunstig narv og derefter påført en polyurethan film ovenpå. Denne type læder har samme siddekomfort som Skai (plastik) dvs. at produktet ikke kan ånde, og det kan føles lidt fugtigt at sidde på. Slidstyrke og modstandsdygtighed overfor smuds er rimelig. For at bevare plasticoverfladen smidig skal den afrenses med en rens og efterbehandles med en egnet creme. Dette skal ske 2 til 4 gange årligt afhængig af luftfugtighed, sollys og temperatur. Daglig rengøring sker med en tør klud. By-Cast er følsomt overfor varme, pas på med gløder ol. Hvis overfladen beskadiges, så der er passage ned til læderet, kan det i nogle tilfælde repareres.

Bonded læder/ regenereret læder

Bonded læder må ikke sammenlignes med læder, det har ikke de samme egenskaber eller holdbarhed. Hvis man skal sammenligne bonded læder med træ, vil det være spånpladetræ. Plader som er fremstillet af overskudstræ og limet sammen.

Bonded læder er på samme måde fremstillet af overskudslæder + et kunstprodukt f.eks. vinyl, som er findelt, og derefter sammenpresset under tryk. Man limer det derefter på et tekstilbagstykke. Slutteligt får det en Polyurethanoverflade, som giver glans og en vis styrke. Produktet er næsten vedligeholdelsesfrit – dog kan man tørre det af med en opvredet klud med kogt afkølet vand eller danskvand.

Man må ikke anvende skrappe rengøringsmidler, da det opløser overfladen.

Pull-up læder

Betragtes enten som anilin eller semianilinlæder, der er behandlet på en speciel måde, for at gøre udseendet spændende og karakterfuldt. Overfladen kan være behandlet med voks eller olie for herigennem at skabe et yderligere specielt udseende. Afrenses med en rens og efterbehandles med en Pull Up creme 4-6 gange årligt. Pull-up effekt bevirker, at læderet får et ”old look ”. Det vil sige, at når man strækker læderet, bliver det lysere i bunden, og læderet ser derfor ”brugt” ud fra begyndelsen.

Daglig vedligehold af lædermøbler

Læder er et naturprodukt og bliver ofte smukkere med alderen, hvis du sikrer, at læderet får den rette pleje. Mange folk glemmer dog at pleje sine lædermøbler og ender ud med slidte og misfarvede møbler, som ingen gider at eje. Det er derfor dig, som bestemmer hvor lang tid, dit møbel skal holde.

Læder har som udgangspunkt fået en overfladebeskyttelse fra starten, men tilføres ved almindelig brug kropsfedt fra hænder og nakke. En jævnlig rengøring af dit lædermøbel, samt beskyttelse af læderet, er derfor nødvendig, ellers vil kropsfedt med tiden opløse overfladebeskyttelsen. Dette vil medføre misfarvning og fedtpletter, samt gøre læderet mere sårbar over for almindeligt slid, hvilket kan ende med revner i overfladen.

Fordelen med læder er, at det er let af holde. Det kræver meget lidt vedligeholdelse og pleje, men det kan ikke overholde den angivede levetid, hvis det ikke vedligeholdes og plejes løbende. Det drejer sig om 2-4 gange årligt, alt efter brugsmønster.

  • Undgå at placere lædermøbler i direkte sollys eller tæt på varmekilder såsom radiatorer og brændeovne. Det udtørrer læderet.
  • Hold skarpe genstande væk fra læderet.
  • Spilder du væske på dine lædermøbler, så sørg for at tørre det op så hurtigt som muligt.
  • Støvsug dine lædermøbler en gang om måneden. Men husk at bruge det bløde mundstykke, så du ikke laver ridser.
  • Jeans og andet farverigt tøj kan give misfarvninger.

Husk altid at rense dit lædermøbel, før du behandler det med lædercreme. Det gælder uanset om møblet er nyt eller gammelt. Når du behandler med lædercreme, vil du opleve, at læderet skifter farve. Det er kun midlertidigt, og læderet får sin naturlige farve tilbage, så snart plejeproduktet er trukket ind. Husk at følge anvisningen på produktet.

Lædermøbler bør plejes to til seks gange årligt, hvor hyppigheden af behandling afhænger af, hvor meget møblet slides, tilsmudses eller udtørrer.

Konstruktion

Der anvendes typisk stålfjedre, gummigjorde eller plader som bund, og der polstres med polyester- eller koldskum og fibervat. I puder kan der være skum, granulat, fibervat, fjer, dun eller kombinationer.
Polydun, som er en kombination, kan hvis den anvendes i sædepuder, have en lidt kortere levetid end andre typer pudefyld. Polstringen skal ikke vedligeholdes, den kan evt. støvsuges. Al polstring ændrer sig i brugen, ombyt derfor puderne hvis det er muligt og sid ikke altid samme sted, derved opnås, at polstringen “sætter sig” mere jævnt over hele siddefladen, og den kommer mindre “ud af facon” efter brug. Er polstringen udsat for hårdt brug, fx tunge personer eller kontinuerlig brug dagen igennem, skal der vælges en hårdere polstring med stor genrejsningsevne.

Når du modtager sofaen, har hynderne ofte ligget oven på hinanden og skal derfor allerede fra start masseres/bankes for at finde sin form. Herefter skal de bruge lidt tid på at finde sin form. Løse puder skal bankes let for ikke at falde sammen, det gælder altid ægte dun, som er uden bæreevne. Dunpuder kræver kun det samme som en hovedpude, de rystes let evt. bankes. Puder med kraftigere fyld kræver lidt mere bankning. Jo større og tungere puderne er, jo mere skal de bankes, hvis de skal beholde formen. Alle puder har tendens til at ændre form i brugen. Ofte er bløde puder, der folder og rynker lidt, en del af det ”behagelige look”, som møblet er designet med. Skal sådanne puder holde faconen, er omhyggelig opbankning næsten dagligt nødvendig. Spørg sælgeren om den rigtige behandling.

Når sofaen leveres, har den ikke været i brug, og vil derved være hårdere end tiltænkt. I takt med at man bruger sofaen vil skummet blive blødere. Som tommelfingerregel siger man at skummet vil blive 15%-20% blødere over tid. Hvor hurtigt dette sker, afhænger af brugsmønsteret. Så når man modtager sit møbel, vil det være hårdere, end man har tiltænkt den skulle være i sit design, netop for at modkompensere for dette.

Ben

Nogle gange kan der være ekstra huller, der hvor man skal sætte benene på. Dette er typisk fordi man kan vælge mange forskellige ben. Tjek i vejledningen, hvor mange ben og skruer, der er beregnet til dit møbel, samt placeringen.

Hjørnet i en sofa

Man bruger oftere hjørnet end de andre siddepladser i sofaen, og derved kan denne plads blive hurtigere blød end de andre pladser, hvis man ikke bruger dem lige meget.
Hjørnehynden vil typisk være den første, der føles blødere, da denne bliver brugt oftere og anderledes. Man tager ofte fødderne fra gulvet, og derved bruger man hjørnehynden med hele sin kropsvægt. Og af samme årsag kan den føles lidt blødere end de andre lidt hurtigere, da det bliver brugt med en anden kropsvægt.
Konstruktionen i hjørnet er ofte også anderledes. Fjedrene kan vende en anden retning end sædet ved siden af, og sædet kan være en smule større og være med til at give en fornemmelse af, at hjørnet er blødere.

Folder, rynker og betræk, der rykker sig

Afhængig af sofaens model, konstruktion og materialer, vil der helt naturligt komme rynker i betrækket i takt med, at møblet bliver brugt. Sørg for jævnligt at stryge stoffet på sofaen let med hånden, fra midten og ud mod kanterne, så rynker og folder bliver udglattet. Jo blødere indhold, jo flere folder.

Damp kan i nogle tilfælde fjerne folder. Her kan man bruge en damper eller et strygejern med dampfunktion. Uanset metode, er det vigtigt, at du lægger et hårdt opvredet viskestykke mellem, så der ikke dampes direkte på stoffet. Gentag indtil folderne er forsvundet, men giv stoffet ca. 30 minutters pause imellem hver dampning.
Flytter betrækket på hynderne sig, kan det hjælpe at lægge et skridsikkert underlag ind mellem selve betrækket og inder hynden. Samme tip kan bruges, hvis siddehynden vil rykke sig lidt.

Ujævne hynder, puder

Skum og alle hynder vil altid have tendens til at ændre form og blive lidt blødere lidt i takt med, at de bruges. Så for at sikre en ligelig fordeling af polstring i hynden og opretholde hyndens form, er det en god idé at ryste og opbanke dine hynder og puder jævnligt.
Et andet godt tip er at ombytte puder og hynder, vende ryghynderne om og ikke altid sidde det samme sted, hvis det er faste hynder. På den måde “sætter” polstringen sig mindre og sætter sig mere jævnt over hele siddefladen.
Hynder med dun eller granulatfyld er noget helt særligt, da de består af HR skum pikeret med en blød top af dun og polyester-fibre. De er altså ekstra bløde og luftige. Fyldet er syet i kanaler eller firkanter (Disse kan med tiden blive mere synlige), som skal sørge for, at alt det bløde bliver holdt på plads og ikke forskubber sig. Men ligesom med alle andre puder og hynder, er det vigtigt at flytte rundt på dem og give dem en god banketur i ny og næ, så dunene ikke falder sammen. Ligesom med dynen eller puden.
Bank puderne. Massér dem hårdt, hvis de er monteret fast. Glat stoffet eller læderet ud ved at placere begge hænder på midten af hynden og glat ud mod kanten for at fjerne evt. sidde folder. Det kan være nødvendigt med tiden at tilrette hynden i betrækket, så alle hjørner på betrækket passer med indmadens hjørner.

Sovesofaer

Sovesofaer er ikke konstrueret til at sove på hver dag, men er nærmere tiltænkt som weekend- eller gæsteseng. Det er derfor vigtigt, at man afstemmer sit behov med sælgeren på forhånd. Topmadrasser kan tilkøbes, hvis man vil have muligheden for en blødere komfort, når man skal sove.